Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Winkels

Opnieuw topman Blokker weg vanwege verschil van inzicht

Het rommelt bij Blokker. Na een miljoenenverlies en een reorganisatie zijn nu al twee topmannen opgestapt.

Foto ANP

Directeur Jack Peters van huishoudwinkelketen Blokker heeft zijn functie neergelegd. Hij heeft een „verschil van inzicht” met de directie van Blokker Holding, zo heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

Het vertrek van Peters volgt op het onverwachte aftreden van topman Roland Palmer van Blokker Holding in juni. De telg uit de Blokker-familie – Palmer is de neef van wijlen Jaap Blokker – had een „verschil van inzicht” met de raad van commissarissen.

Het gaat niet goed met Blokker Holding, dat dateert uit 1896. Vorig jaar leed het moederbedrijf van dertien winkelketens, waaronder Blokker, Xenos, Leen Bakker en Bart Smit, voor het eerst in zijn bestaan verlies. In juni bleek dat het verlies 20 miljoen euro bedroeg, op een – teruglopende – omzet van 2,1 miljard euro. Niet veel later kondigde Palmer zijn vertrek aan. Hij werd opgevolgd door bestuurslid Theo de Kool van Blokker Holding.

Begin dit jaar reorganiseerde Blokker, waarbij 440 van de 7.200 banen verdwenen. Vorige week maakte Blokker Holding, na geruchten over het verdwijnen van Bart Smit, bekend dat de hoofdkantoren van de speelgoedketens Bart Smit en Intertoys worden samengevoegd, maar dat beide formules blijven bestaan.

Peters, die sinds 2009 leiding gaf aan Blokker, presenteerde vorig jaar de vernieuwde Blokker-formule. De winkels moesten volgens hem „overzichtelijker” en minder „sleets en stoffig” worden. In het persbericht bedankt de concerndirectie hem voor „de impuls die hij heeft gegeven aan de vernieuwingsslag bij Blokker”, „in het bijzonder” de nieuwe winkelformule.

Rob Heesen, commercieel directeur van Hema, wordt per 1 oktober de nieuwe topman van Blokker.