Onderwerp van een mediahype omdat je bijna wordt uitgezet

Wie: Márcia Ventura

Leeftijd: 18

Functie: Student

Gezien bij: o.a. NOS, AD, Trouw, de Volkskrant

None

Ziekmakend, noemde advocaat Corrien Ullersma de zaak van haar 18-jarige cliënt Márcia Ventura op Twitter. Vrijdag werd Márcia met haar ouders en haar 13-jarige broertje Gláucio naar een detentiecentrum in Zeist gebracht. Ze zouden naar Angola worden uitgezet. Márcia zou net beginnen met haar rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit.

De familie van Márcia vluchtte vijftien jaar geleden naar Nederland. Tijdens de burgeroorlog in Angola was haar vader militair, wat betekent dat hij een ‘1F’-stempel krijgt: verdacht van oorlogsmisdaden. Daardoor konden zijn kinderen geen kinderpardonvergunning krijgen.

Vrijdag publiceerde belangenorganisatie Defence for Children hun verhaal, en vanaf dat moment buitelden betrokkenen en media over elkaar heen. ‘Geen colleges maar uitzetting voor Angolese Márcia’, schreef AD.nl. Defence for Children plande een steunbetuiging bij het detentiecentrum, Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) riep op tot demonstraties. Ook de SP en de ChristenUnie zeiden tegen de uitzetting te zijn, zo schreven de NOS en Trouw. Kinderombudsman Marc Dullaert zei de zaak „onacceptabel” te vinden.

Toen meldde de Erasmus Universiteit zich. Die was „onaangenaam verrast” en overwoog een studievisum aan te vragen. In 2011 hielp het de Angolese asielzoeker Mauro Manuel, die met zo’n visum alsnog in Nederland mocht blijven. In een open brief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD), schreef Mauro’s oma nu: „Kunt u zichzelf nog in de spiegel aankijken als u ’s morgens wakker wordt?” Opnieuw pikten Trouw en het AD het op.

Gisteren meldde het ministerie van Justitie dat de kinderen alsnog een voorlopige verblijfsvergunning krijgen.

Dit soort zaken zorgt voor een journalistieke paradox. De vraag die we uit het oog dreigen te verliezen, is: wat is hier het nieuws? Het antwoord: het feit dat een familie dreigt te worden uitgezet. Wat volgt – de golf aan reacties, de publieke verontwaardiging, die op zichzelf ook tot ‘nieuws’ worden gemaakt – is misschien niet veel meer dan een mediahype. Journalisten kunnen de berichtengolf op dat moment vrijwel niet meer negeren. Maar door er aandacht aan te besteden, dragen ze er zelf aan bij en begraven ze het echte nieuws.

    • Sterre van der Hee