Recordaantaal verlieslijdende Chinese beursgenoteerde bedrijven

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Interessant inkijkje in hoe Chinese bedrijven het doen in de Nikkei Asian Review vandaag. De Japanse krant is gaan tellen en kwam tot de conclusie dat er nog nooit zo veel Chinese beursgenoteerde bedrijven zijn die verlies lijden. Van de 2.800 bedrijven met een notering in Shanghai en Shenzen lijden 440 verlies in de eerste helft van dit jaar.

Dat is volgens de krant een record. Vorig jaar leden 362 bedrijven een verlies. Vooral bedrijven actief in de zware industrie lijden verlies. Autofabrikanten en fabrikanten van consumentenelektronica zien hun winsten minder hard stijgen.

India mag niet arrogant doen over economische voorspoed

India moet oppassen niet te veel te pochen met de recente economische successen. Indiase leiders moeten zeker niet te veel een gevoel van schadenfreude hebben ten opzichte van China, alleen omdat India (7,7 procent) nu harder groeit dan China (6,9 procent). Dat zeggen India-experts in de Financial Times.

Bescheidenheid is gepast aangezien India het de afgelopen jaren veel slechter deed dan China en het gemiddelde inkomen ook nog veel lager ligt. Met andere woorden: de weg is nog lang voor India om in de buurt van China te komen.

Opnieuw explosie op Chinees industrieterrein

Weer een explosie op een Chinees industrieterrein. Nog geen maand na de brand en ontploffing van een industrieterrein waar chemicaliën werden opgeslagen in de Chinese stad Tianjin, met 158 doden tot gevolg, is er een explosie geweest in Dongying in de oostelijke provincie Shandong. Dat meldt The Wall Street Journal.

Het is niet duidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen.  Een foto op Weibo, de Chinese variant van Twitter, toont een grote vuurbal boven het terrein. Een nieuwe explosie zal de kritiek op en onrust over toezicht op chemische complexen in China verder doen toenemen.

 

 

    • Melle Garschagen