Nee, dit is geen Tesla

Foto's Youxia,Tesla

Als je portemonnee het echte werk niet aan kan, is er altijd nog Chinese namaak. De elektrische Youxia Ranger X van Youxia Motors is dan het alternatief voor een Tesla. Met name voor de Tesla S. De twee hebben qua uiterlijk de nodige overeenkomsten al vindt Car News China het nog wel meevallen:

“A bit of Tesla up front, but certainly not too much.”

Kijk, vergelijk en oordeel vooral zelf.

Beweeg de slider om te vergelijken. Je ziet eerst de Youxia, dan de Tesla.


Natuurlijk is niet alles gekopieerd. De Youxia heeft een uniek infotainmentsysteem genaamd KITT. Geïnspireerd door, jawel, The Knight Rider. KITT is niet de enige referentie naar de jaren tachtig-serie. Youxia Ranger betekent vrij vertaald ‘traveling knight’.

Ontwerper Huang Xiuyuan schijnt een groot fan te zijn. Het is daarom ook niet toevallig dat de bumper van de Youxia - net als KITT - rood op kan lichten. Alsof dat nog niet genoeg is: de bumper kan hologrammen projecteren in bijvoorbeeld de vorm van emoticons.


Volgens de makers kan de Ranger X van nul naar 100 kilometer per uur in 5,6 seconden. De Tesla S doet hier drie seconden over. Met de grootst beschikbare batterij kan de Youxia ongeveer 270 km rijden, de Tesla bijna twee keer zo ver: 528 kilometer. Maar als je behoefte hebt aan diverse motorgeluiden, kun je beter voor de Ranger gaan. Van Ferrari- tot Jaguargeluiden, Youxia biedt het allemaal. Daarnaast is de Youxia, in tegenstelling tot de Tesla, wel voorzien van opbergvakken in de deuren.

De twee verschillen met name in prijs van elkaar. De minst geavanceerde Youxia kost zo’n 28.000 euro. Een Tesla S heb je vanaf 66.200 euro (285 kW, zonder vierwielaandrijving), maar kan in het meest luxe geval oplopen tot meer dan 113.000 euro. Chinezen kunnen in hun eigen valuta met eenzelfde hoeveelheid geld één Tesla S of vier Youxia’s kopen.


Deurgrepen van Tesla (l) en Youxia (r).

Foto Tesla Motors, Youxia Motors

Foto Tesla Motors, Youxia Motors


Liefhebbers van de namaak moeten wel nog even geduld hebben. De productie start mogelijk eind 2016. Of de auto er echt gaat komen is nog maar de vraag. Over een eerder aangekondigde sportauto, de Youxia One, is inmiddels op youxiamotors.com niks meer te vinden. Volgens Car News China heeft een investeerder zich teruggetrokken.    • Maike van Leeuwen
    • Bas van Kooij