Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Matthijs, Humberto en Jeroen zijn weer terug

Lil’ Kleine enRonnie Flex in ‘RTL Late Night’.
Lil’ Kleine enRonnie Flex in ‘RTL Late Night’.

Na ruim drie maanden van vakantie, sportdagen en tijdelijke vervangers traden Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Humberto Tan gisteren alle drie weer aan. Dat voelt toch net even lekkerder.

De Wereld Draait Door (VARA) begon wat aarzelend, maar kondigde voor vanavond de mediahoofdprijs van de week aan: Dafne Schippers in eigen persoon, om wie fel gevochten is.

Pauw (VARA) zette wel meteen zijn reukvlag uit, door een zorgvuldig samengesteld gezelschap aan tafel. Tegenover musicalondernemer Albert Verlinde, vers van de Uitmarkt, zaten twee coryfeeën die nog wel een appeltje te schillen hadden met de showbizz-expert van RTL Boulevard: D66-leider Alexander Pechtold, van wie de vuilniszak eens was doorzocht door rioolratten, en BNN-presentator Sophie Hilbrand, aan de desk van Albert nog weleens bekritiseerd wegens gebrek aan glamour.

Pauw speelde de troefkaart tergend uit, door onverwacht te vragen of het tumult rond Verlindes ex-partner Onno Hoes hem anders had doen denken over de ethiek van zijn programma. Of anders misschien de nauw verholen ergernis van RTL-chef Erland Galjaard over de niet positief genoeg gestemde toon van Boulevard?

De tegenstelling tussen de twee dagelijkse shows van de feelgoodzender RTL 4 werd gisteren ook in de eigen zendtijd duidelijk zichtbaar. Rapper Lil’ Kleine, een lefgozertje van 20 dat een zomerhit had met Drank en drugs, werd zaterdag in Hilversum opgebracht door de politie omdat hij op het podium had geroepen: „Gooi je middelvinger in de lucht voor politie en justitie, SBS 6 en RTL Boulevard.” Burgemeester Pieter Broertjes schaarde zich achter zijn dienders en liet weten dat de rappers niet meer welkom waren in zijn gemeente.

Verlinde had het al eerder aan de stok met de rappers en zei gisteren: „Lil’ Kleine moet een grote draai om z’n oren hebben.”

Maar Humberto Tan had het duo in zijn programma en vond het maar raar dat politie en burgemeester zich bemoeiden met de inhoud van een rapnummer. Wilde Lil’ Kleine in gesprek gaan met Broertjes? Dat kon: even later hing de burgemeester aan de telefoon.

Het werd een hilarisch gesprek, waarin het gezag geen haarbreed toegaf. Maar de rapper rook bloed: „Moet je horen, Pietertje, u geeft je mening, maar ik ben wel aangehouden.” Gelukkig kon de baas van de Mediastad wel toezeggen dat het duo welkom was om vandaag naar de studio van 3FM te komen.

Tan ontpopt zich steeds meer als het podium voor culturele diversiteit en de tegenstanders van doorgeslagen regelgeving. Hij had ook de net niet uitgezette Angolese Márcia aan de telefoon en haar pleegmoeder in de studio („Fuck de regels!”), alsmede UEFA-ambassadeur voor Diversiteit en Verandering Clarence Seedorf, die het op zich heeft genomen om „het zieke voetbal” beter te helpen maken.

En dan zat er ook nog Olivia Lonsdale, het meisje uit de clip van Drank en drugs, die zei dat ze een fragment uit het nieuwe RTL-programma Extreem Jaloers „faja” vond. Er zijn niet veel tv-presentatoren die dan zonder blikken of blozen kunnen uitleggen: „Straattaal voor moeilijk, heet eigenlijk.” Het oproer kraait bij RTL meer dan bij de NPO.