Los Angeles namens VS officieel kandidaat voor Spelen van 2024

Beelden van de 5.000 meter voor mannen tijdens de Olympische Zomerspelen van Los Angeles in 1984. Foto AP

Los Angeles is officieel de stad die namens de Verenigde Staten kandidaat is voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2024. Dit werd al verwacht nadat Boston, de stad die eerder vooruitgeschoven was, eind juli afhaakte, maar vandaag stemde het stadsbestuur officieel voor de kandidatuur. En het is goed mogelijk dat de Spelen over negen jaar ook daadwerkelijk daar zullen gaan plaatsvinden.

De kans dat een Amerikaanse stad het toernooi mag organiseren is zeer groot vanwege een conflict over inkomsten dat het United States Olympic Committee (USOC) en het International Olympic Committee (IOC) in 2012 bijlegden. Ook voeren de hoofdsponsors, voor 90 procent Amerikaanse bedrijven, en tv-zender NBC grote druk uit om de Spelen binnen afzienbare tijd terug te halen naar de VS.

De laatste keer dat de VS Spelen organiseerden was in 2002, toen de Winterspelen in Salt Lake City plaatsvonden. De laatste Amerikaanse Zomerspelen waren in 1996 in Atlanta. In Los Angeles, dat voordat Boston werd aangewezen als kandidaatstad al had aangegeven wat te zien in de organisatie, vonden eerder al Zomerspelen plaats in 1932 en 1984.

WEINIG STEUN

Boston werd begin dit jaar verrassend naar voren geschoven als de Amerikaanse kandidaat voor 2024. Maar vanaf het begin was de steun voor de organisatie al ver te zoeken. Opiniepeilingen in mei wezen uit dat de helft van de bevolking tegen was. Het grootste bezwaar waren de kosten: hoeveel geld wordt erin gestoken en voor hoeveel daarvan draait de belastingbetaler op? Mede door een effectieve oppositie bleef de steun vanuit de bevolking laag.

Ook politici waren maar weinig enthousiast. Burgemeester Marty Walsh, wiens steun erg belangrijk is voor een kandidatuur, zei op de dag dat de kandidatuur afketste dat hij terughoudend was over de organisatie. Gouverneur Charlie Baker had tot die dag ook geweigerd zijn steun uit te spreken.

ROME EN PARIJS

Voor de Spelen van 2024 hebben Rome, Hamburg, Boedapest en Parijs zich al gemeld. De eerstvolgende Zomerspelen zijn volgend jaar in Rio de Janeiro, vier jaar later worden ze in Tokio gehouden.

    • Frank Huiskamp