Belgische melk- en varkensboeren krijgen steun

Belgische melk- en varkensboeren krijgen steun. De landbouworganisaties, de distributiesector en andere partners hebben gisteren een akkoord gesloten om de boeren eenmalig te ondersteunen.

Melkboeren hebben het zwaar sinds de prijs van melk flink is gedaald. Tot april waren er Europese quota om de productie van melk binnen de perken te houden, maar die zijn afgeschaft.

Belgische melkboeren krijgen nu zes maanden een toeslag van 2,7 eurocent per liter melk. De totale steun komt op circa 46 miljoen euro.

Varkenshouders hebben te maken met zeer lage vleesprijzen en gestegen productiekosten. De Belgische varkensboeren kunnen rekenen op steun van 30 miljoen euro. De consument zal iets meer moeten betalen voor zijn producten omdat de toeslag wordt doorberekend. Dat bedrag is heel laag, verzekeren de partijen.

Gesprekken tussen Nederlandse varkensboeren en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische zaken, PvdA) over lastenverlichting voor de sector hebben nog niet tot een akkoord geleid. De varkenshouders hebben acties aangekondigd.

De crisis in de landbouwsector is hét thema van een extra overleg tussen de Europese ministers van Landbouw, komende maandag in Brussel. (ANP)