Koninklijke Schouwburg en Nationale Toneel fuseren in 2016

Dit voorgenomen fusiebesluit zal ter advies worden voorgelegd aan de ondernemingsraden en gemeld worden bij de bonden. De werknaam van de nieuwe organisatie luidt Het Nationale Theater.

Koninklijke Schouwburg. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel en Theater aan het Spui gaan vanaf 1 juli 2016 samen verder als Het Nationale Theater. Dat fusiebesluit hebben de organisaties vandaag bekendgemaakt in een gezamenlijke persverklaring.

Wel moeten de drie organisaties de plannen nog voorleggen aan de ondernemingsraden en de vakbonden. Het Nationale Theater is nog een werknaam en kan later nog veranderd worden. Het doel van de fusie is om een breed en divers publiek te bereiken in Den Haag en daarbuiten. Uit het persbericht:

“De ambitie is om met Het Nationale Theater een toonaangevende nationale culturele instelling neer te zetten, met stevige wortels in Den Haag, die voornamelijk toneel produceert én programmeert. Het Nationale Theater blijft uiteraard in het hele land spelen en wordt het grootste reisgezelschap van Nederland.”

Directie

De voorzitter van de directie van de nieuwe organisatie wordt Walter Ligthart. Hij wordt ook zakelijk directeur. Ligthart wordt in de directie bijgestaan door Theu Boermans (directeur productie) en Cees Debets (directeur programmering).

De fusie leidt er niet toe dat medewerkers van de nu nog drie losse organisaties hun baan verliezen. Subsidieaanvragen voor na 2017 zullen voortaan gezamenlijk worden ingediend.

Begin december worden de eerste voorlopige ideeën over de programmering en de organisatiestructuur gepresenteerd. Mocht dat aan de orde zijn, dan worden dan ook ideeën voor een nieuwe naam bekendgemaakt.

    • Casper van der Veen