Kans op verkoudheid veel hoger bij korte nachtrust

Foto: ANP / Roos Koole

Mensen die minder dan zes uur per etmaal slapen lopen een bijna dubbel zo groot risico verkouden te worden dan mensen die meer dan zeven uur nachtrust hebben. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Sleep.

In de studie maten de onderzoekers de invloed van het normale slaapgedrag van vrijwilligers op hun gevoeligheid voor kou vatten. Dat maakt de uitkomsten realistischer en relevanter omdat mensen niet zoals in eerdere proeven opzettelijk uit hun slaap werden gehouden.

Verkoudheid toegediend

De deelnemers (94 mannen en 70 vrouwen van tussen de 18 en 55 jaar oud) hielden een week lang hun slaapduur bij in een dagboek en droegen ook een polsbandje om hun slaapgedrag objectief te kunnen meten. Vervolgens werden ze uitgenodigd om een week in een hotel te logeren waarbij zij aan het eind van dag één een dosis rhinovirus (verkoudheidsvirus) in hun neus gedruppeld kregen. Vervolgens moesten zij vijf dagen alleen op hun hotelkamer blijven, in quarantaine.

Van de mensen die de gewoonte hadden kort te slapen (minder dan vijf uur per nacht) liep 45 procent een verkoudheid op. De onderzoekers constateerden dat aan de hand van objectieve maatstaven als antilichamen tegen het virus in het bloed en de hoeveelheid slijmproductie van de neus. Onder de mensen die meer dan zeven uur per nacht sliepen raakte slechts een op de vijf geïnfecteerd.

Precies genoeg slaap

Een slecht nachtrust is eerder in verband gebracht met een groter risico op ziekte. Chronisch te weinig slapen verhoogt de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Te veel slapen, meer dan negen uur per nacht, lijkt evenmin bevorderlijk voor de gezondheid.

    • onze redactie Wetenschap