Journaliste Azerbeidzjan krijgt 7,5 jaar cel in ‘oneerlijk’ proces

Foto AP / Aziz Karimov

Chadija Ismajilova, een van de bekendste onderzoeksjournalisten uit Azerbeidzjan, is vanmiddag door de rechtbank in Bakoe veroordeeld tot een celstraf van 7,5 jaar. Ismajilova werd schuldig bevonden in een proces dat door mensenrechtenorganisaties als oneerlijk is bestempeld.

Ismajilova is veroordeeld voor belastingontduiking, illegale activiteiten en misbruik van haar positie. De journaliste en haar medestanders zeggen dat de aanklachten een reactie van de regering in Azerbeidzjan zijn op haar berichtgeving over de corrupte elite in het olierijkeland. De 39-jarige Ismajilova publiceerde onder meer over vermeende corruptie bij de familie van president Ilham Alijev bij Radio Free Europe/Radio Liberty.

Azerbeidzjan staat bekend als een repressief land waar journalisten vaker worden opgesloten of gecensureerd. Op dit moment zitten zeker zeven journalisten vast. Mensenrechtenorganisatie Amnesty was eerder dit jaar niet welkom in het land tijdens de Europese Spelen, een sportevenement waarbij Amnesty aandacht wilde vragen voor het lot van de politieke tegenstanders van het regime-Alijev.

Mensenrechtenorganisaties kritiseren vonnis

Het in New York gevestigde Committee to Protect Journalists noemde het vonnis tegen Ismajilova vandaag in een reactie “een farce, hoewel de consequenties voor haar, en alle journalisten in Azerbeidzjan, bijzonder ernstig zijn”. Het CPJ roept de regering van Azerbeidzjan op het vonnis terug te draaien en vraagt de internationale gemeenschap “te stoppen met het sluiten van de ogen voor de mensenrechtenschendingen in het land”.

Amnesty noemde Ismajilova vandaag “een gewetensgevangene” en riep ook op tot haar vrijlating, net als Human Rights Watch, dat Europese landen vraagt het regime in Bakoe te straffen voor het veroordelen van Ismajilova. Haar advocaat maakte vanmiddag bekend tegen het vonnis in beroep te gaan.

    • Pim van den Dool