Op de bres voor private equity

VVD-coryfee en voormalig vicepremier Annemarie Jorritsma moet het imago van private equity opvijzelen. Sinds gisteren is ze de nieuwe voorzitter van brancheorgnisatie NVP. Mede dankzij recente fiasco’s met kinderdagverblijf Estro en afvalreus Van Gansewinkel hebben de participatiemaatschappijen de reputatie bedrijven kaal te vreten en vol schulden te hangen.

Jorritsma is meteen in verzet gekomen tegen dat beeld. „Sommige politici en media zetten participatiemaatschappijen onterecht weg als instellingen die bedrijven opkopen en opknippen en/of kaalplukken”, schreef ze in haar eerste persbericht. „Het tegenovergesteld is waar.”

Jorritsma, sinds kort ook Eerste Kamerlid, volgt Philip Houben op als NVP-voorzitter. Daarmee krijgt de club een veel politiekere voorzitter die het in deze tijd wel kan gebruiken. PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer presenteerde vorige week namelijk een initiatiefnota met maatregelen die excessen rond private equity moeten tegengaan. Zo wil hij de rente-aftrek beperken en Nederland „beschermen tegen ongewenst sprinkhanengedrag”. De NVP verzet zich tegen dat imago en wijst op het belang voor de economie: 1.450 Nederlandse bedrijven met 350.000 werknemers zijn in private equity-handen.