AIVD zat fout bij tappen advocaat terreurverdachte

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is opnieuw over de schreef gegaan bij het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en terreurverdachten. Het gaat om advocaten van strafrechtkantoor Seebregts & Saey in Rotterdam.

Dat schrijft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) in een brief aan het advocatenkantoor.

De AIVD heeft communicatie van zogenoemde targets afgeluisterd en uitgewerkt. Daar zaten ook gesprekken bij met advocaten van Seebregts & Say, gespecialiseerd in terreurzaken. Dat had volgens de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) niet gemogen.

Inlichtingendiensten mogen communicatie tussen advocaten en hun verdachten afluisteren en uitwerken als het belang daarvan zwaarder weegt dan het verschoningsrecht. Volgens controle- en adviesorgaan CTIVD is dit alleen zo als de nationale veiligheid in het geding komt. Dat was „in de meeste gevallen” niet aan de orde bij de afgeluisterde gesprekken, aldus de CITVD, die het handelen van de AIVD „onbehoorlijk” noemt. Advocaat André Seebregts zegt het „belangrijk” te vinden dat de minister „toegeeft wat we al vermoedden”.