Gouden Kalf: veel nominaties voor Gluckauf, Prins en Bloed, Zweet en Tranen

Het Gouden Kalf staat voor TivoliVredenburg voorafgaand aan het Nederlands Film Festival in 2014.
Het Gouden Kalf staat voor TivoliVredenburg voorafgaand aan het Nederlands Film Festival in 2014. Foto ANP/ Remko de Waal

De Limburgse streekcrimi Gluckauf (recensie) van Remi van Heugten heeft het hoogste aantal nominaties voor een Gouden Kalf in de wacht te hebben gesleept: tien stuks. Prins van debutant Sam de Jong deed eveneens goede zaken met acht nominaties, hetzelfde aantal als de André Hazes-biopic Bloed, Zweet en Tranen (recensie), die liefst zes acteernominaties in de wacht sleept. De veteranen Mike van Diem, met zijn comebackfilm De Surprise (recensie), en Alex van Warmerdam, met Schneider vs. Bax (recensie), volgen met zeven nominaties. Zürich (recensie), de arthousefilm van Sacha Polak, krijgt er vier.

Trailer voor Gluckauf:

Kaskraker Gooische Vrouwen 2 blijft met lege handen achter, terwijl Nicole van Kilsdonks veelgeprezen liefdesdrama Onder het Hart slecht één kans heeft op een Gouden Kalf: beste actrice voor Kim van Kooten. Ook het vaderlandse epos Michiel de Ruyter komt er met twee nominaties – beste regie en beste acteur Frank Lammers – vrij bekaaid af. Ook valt op dat er relatief weinig nominaties zijn voor kinderfilms, van oudsher een Nederlandse specialiteit.

Trailer voor Bloed, Zweet en Tranen:

De nominaties voor de Gouden Kalveren werden vanavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Op 2 oktober worden de hoogste Nederlandse filmprijzen in Utrecht uitgereikt op het gala waarmee het Nederlands Film Festival traditioneel afsluit.

Academy

De uitreiking van de Gouden Kalveren is dit jaar op de schop gegaan, met de bedoeling om de prijs wat meer prestige te geven. De Gouden Kalveren in de categorieën van de speelfilms en de lange documentaires worden voor het eerst uitgereikt volgens het zogeheten Academy-systeem, het systeem dat bij de Oscars, ‘s werelds meest prestigieuze filmprijzen, wordt gebruikt.

Leden van de Academy - in totaal zijn het er 465, van wie er 324 hebben gezegd te zullen gaan stemmen - zijn net als in Hollywood ingedeeld in secties als acteren, regie, productie, camerawerk of scenario. De afzonderlijke secties hebben de vijf - in het geval van een ex aequo misschien zes - kandidaten voor een Kalf voorgedragen. De gehele Academy stemt vervolgens over de winnaars.

De nominaties in de vier grote categorieën: regie, beste acteur/actrice, en beste film:

Beste Regie
Peter Greenaway voor Eisenstein in Guanajuato
Remy van Heugten voor Gluckauf
Roel Reiné voor Michiel de Ruyter
Alex van Warmerdam voor Schneider vs. Bax
Mike van Diem voor De Surprise

Beste Film
Bloed, Zweet en Tranen
Gluckauf
Prins
Schneider vs. Bax
De Surprise

Trailer voor Schneider vs. Bax

Beste Acteur
Martijn Fischer voor Bloed, Zweet en Tranen
Matthijs van de Sande Bakhuyzen voor Boy 7
Bart Slegers voor Gluckauf
Vincent van der Valk voor Gluckauf
Frank Lammers voor Michiel de Ruyter

Beste Actrice
Kim van Kooten voor Onder het Hart
Maria Kraakman voor Schneider vs. Bax
Georgina Verbaan voor De Surprise
Elise van ’t Laar voor Tussen 10 en 12
Wende Snijders voor Zurich

Alle nominaties vind je hier.

    • Frank Huiskamp
    • Coen van Zwol