Beurzen Europa en VS opnieuw in de min na tegenvallende Chinese cijfers

Een grafiek op het computerscherm van een beursmedewerker toont de daling van de AEX-index.
Een grafiek op het computerscherm van een beursmedewerker toont de daling van de AEX-index. Foto ANP / Evert Elzinga

Wederom hebben Europese effectenbeurzen vandaag negatief gereageerd op de aanhoudende economische problemen in China. Ditmaal zorgden tegenvallende industriecijfers in het Aziatische land ervoor dat de AEX vandaag ruim 3 procent inleverde en op 430,54 punten stond. Ook Wall Street opende lager.

Dat meldt het ANP. Het is de zoveelste domper voor de op een na grootste economie ter wereld. Gevreesd wordt dat de groei van de Chinese economie afzwakt, wat gevolgen heeft voor de wereldeconomie.

Alle 25 fondsen AEX gedaald

Naast de AEX-index leverde ook de MidKap in, die met een daling van 2 procent op 6556,13 punten uitkwam. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten 2,3 tot 2,7 procent. Alle 25 AEX-fondsen stonden in de min.

Ook in de Verenigde Staten werd op de beurzen negatief gereageerd op de ontwikkelingen in China. De Dow Jones-index opende 1,7 procent lager op 16.251 punten. De S&P daalde met hetzelfde percentage naar 1.938 punten. Nasdaq leverde zelfs 2 procent in en kwam uit op 4.680 punten.

De euro stond vandaag op 1,1325 dollar. Dat was een dag eerder bij het sluiten van de Europese beurzen nog 1,1195 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 3,7 procent goedkoper op 47,38 dollar per vat. Brentolie zakte meer dan 3 procent in prijs en kostte 52,30 dollar per vat.

    • Casper van der Veen