Els Borst kwam door messteken om het leven

Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst is op 8 februari 2014 “door meerdere steekverwondingen om het leven gekomen”. Dat staat in de dagvaarding die het Openbaar Ministerie heeft uitgebracht.

Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam voor de moord op zijn zus Lois, die in januari 2015 werd vermoord in haar woning aan de Oudedijk in Rotterdam.
Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam voor de moord op zijn zus Lois, die in januari 2015 werd vermoord in haar woning aan de Oudedijk in Rotterdam. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst is op 8 februari 2014 “door meerdere steekverwondingen om het leven gekomen”. Dat staat in de dagvaarding die het Openbaar Ministerie heeft uitgebracht.

Het OM verdenkt de 39-jarige Bart van U. ervan Els Borst om het leven te hebben gebracht. Hij staat hiervoor volgende week dinsdag pro forma voor de rechter. Volgens de advocate Noële Pieterse, die de 39-jarige Bart van U. bijstaat die wordt vervolgd voor de moord, staat er in de dagvaarding dat Borst 41 keer zou zijn gestoken.

De inhoud van de dagvaarding is opvallend omdat politie en justitie de eerste dagen nadat het stoffelijk overschot van Borst in de garage van haar woning in Bilthoven werd gevonden, verklaarde niet te weten of zij door een misdrijf om het leven was gekomen.

Van U. zweeg tot nu toe in zaak-Borst

In juli stond Bart van U. ook al voor de rechter wegens de moord op zijn zus. Hij heeft die moord – ook met messteken – bekend. Volgens zijn advocate Noëlle Pieterse is uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum gebleken dat haar cliënt “sterk verminderd toerekeningsvatbaar” is. Hij lijdt aan waanbeelden.

Tot nu toe heeft Van U. zich in de zaak Els Borst beroepen op zijn zwijgrecht. Advocaat Pieterse zegt te verwachten dat haar cliënt uiteindelijk ook in deze zaak gaat verklaren. Hij heeft alleen “tijd nodig”.