#DvdW: 45 jaar geleden stierf de 8ste Franse Nobelprijswinnaar voor literatuur

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de 45ste sterfdag van de auteur van Het addernest en Thérèse Desqueyroux, tevens de achtste Franse Nobelprijswinnaar voor literatuur.

François Mauriac won in 1952 de Nobelprijs voor de Literatuur ‘voor het grote inzicht en de artistieke intensiteit waarmee hij in zijn romans het drama van het menselijk leven heeft geanalyseerd’. Desondanks is hij in de Lage Landen in vergetelheid geraakt.

Slechts twee van de tientallen romans van Mauriac worden nog gelezen. Een daarvan is Thérèse Desqueyroux (1927), een roman over de gewetensnood van een vrouw uit Les Landes die haar brute man vergiftigt. De ander Le noeud de vipères (1932), de biecht van een stervende man die uit verbittering over de ontrouw van zijn vrouw ook zijn kinderen wil onterven.

Mauriacs korte en poëtisch geschreven (familie)-romans spelen zich af te midden van de rijke grootgrondbezitters in zijn geboortestreek en verraden de invloed van zijn streng katholieke opvoeding en de religieus-filosofische Pensées van Blaise Pascal. Ze gaan bijna allemaal over schuld en boete, zonder dat ze prekerig worden.

Als psychologische studies van de menselijke moraal zijn ze dan ook niet gedateerd. Zowel in Le baiser au Lé-preux (1922), een roman over een rijke lelijkerd die te gronde gaat aan zijn huwelijk met een mooi plattelandsmeisje, als op Le désert de l’amour (1925), met in de hoofdrol een frigide veuve fatale, raak je niet gauw uitgelezen.

Voor meer afleveringen van deze Dagkalender, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz