Drukste zomer in afgelopen vijf jaar

Het is een zeer drukke zomer geweest op de Nederlandse transfermarkt. In totaal zijn 577 profvoetballers veranderd van club, meldde de KNVB vanochtend. Dat is het hoogste aantal zomerse transfers in de afgelopen vijf jaar, blijkt uit cijfers van de voetbalbond. Het aantal overschrijvingen schommelt doorgaans rond de 500, dit jaar gaat het voor het eerst richting de 600.

De Nederlandse transfermarkt sloot afgelopen nacht om 00.00 uur. De laatste overschrijving in deze transferperiode was die van Sherjill MacDonald, gisteren om 22.13 uur. Hij ging van het Belgische KFC Westerlo naar Sparta Rotterdam. Liefst 39 spelers maakten in de laatste 24 uur de overstap.

In vergelijking met vorig jaar zijn er 44 meer transfers afgehandeld, een stijging van 8 procent. In vergelijking met 2013 zijn het zelfs ruim honderd transfers meer.

De voetbalbond schreef 138 spelers over van een Nederlandse naar een buitenlandse club, 104 spelers kwamen van het buitenland naar Nederland en 335 spelers verkasten binnen Nederland van club.

Werkloze spelers kunnen ook buiten de transferperiodes een contract tekenen bij een nieuwe club.

Op de slotdag van de Europese markt – niet alle landen zijn ‘dicht’, Engeland sluit pas komende nacht – liep een spraakmakende transfer gisteren spaak. Doelman David de Gea van Manchester United zou naar Real Madrid vertrekken, zijn collega Keylor Navas zou de omgekeerde weg bewandelen. Maar vanochtend bleek dat de deal niet doorging omdat het papierwerk niet op tijd in orde was, aldus Britse en Spaanse media.

Manchester zou één minuut voordat de transferperiode sloot de papieren hebben opgestuurd naar Madrid. Daar werden nog wijzigingen aangebracht, waardoor de papieren een half uur na de deadline aankwamen bij de Spaanse bond.

Sky News meldt echter dat Manchester zegt te kunnen bewijzen dat de stukken op tijd zijn verstuurd. Mogelijk is er iets technisch fout gegaan. Als dat zo is, kan de club vragen om coulance.