DNB: pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen

De pensioenfondsen die worden onderzocht door De Nederlandsche Bank hoeven hun pensioenen niet te verlagen om zo hun financiële situatie te verbeteren.

Enkele van de grote Nederlandse pensioenfondsen Foto ANP / Lex van Lieshout

De pensioenfondsen die worden onderzocht door De Nederlandsche Bank (DNB) hoeven hun pensioenen niet te verlagen om zo hun financiële situatie te verbeteren. Van alle 155 fondsen moet er maar één een nieuw en beter herstelplan indienen. Dat meldt DNB.

DNB heeft inmiddels alle herstelplannen doorgenomen en beoordeeld. Sinds vorig jaar hebben pensioenfondsen meer tijd gekregen om hun financiële problemen op orde te brengen, mits ze met een gedegen herstelplan komen. De fondsen hebben maximaal 12 jaar de tijd om de verhouding tussen vermogen en verplichtingen goed geregeld te hebben.

Gemiddeld 6,5 jaar

Gemiddeld nemen fondsen er 6,5 jaar de tijd voor. Voorheen moest de dekkingsgraad binnen drie jaar hersteld zijn, maar nu hebben fondsen meer tijd gekregen. Veel pensioenfondsen moesten de afgelopen jaren premies verhogen of korten op pensioenen om zo hun papieren weer op orde te krijgen.

Vrijwel alle pensioenfondsen denken hun herstel te kunnen bewerkstelligen door de waardestijging van beleggingen, zo blijkt uit de plannen. Gemiddeld wordt gerekend op 4,7 procent rendement. Of die prognoses uit zullen komen hangt af van hoe de markt zich zal ontwikkelen.

    • Casper van der Veen