Leeftijd en achtergrond zorgen voor discriminatie op arbeidsmarkt

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. Foto ANP / Remko de Waal

Oudere werknemers en werknemers van buitenlandse afkomst worden twee keer minder uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken dan autochtone Nederlanders onder de 35. Dat schrijft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag na onderzoek in opdracht van minister Asscher.

De resultaten van het onderzoek van Asscher bevestigen de uitkomst van een eerder onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dit jaar.

Virtuele kandidaten in de databank

In het onderzoek werden 1.742 virtuele kandidaten aangemeld bij CV-databanken. Het waren dezelfde CV’s met andere namen. Er is gekeken hoeveel kliks en reacties er kwamen op de CV’s. Dat lag bij jonge autochtonen dus twee keer zo hoog als bij ouderen en migranten.

Asscher laat de inspectie SZW onderzoek doen of werkgevers genoeg doen om discriminatie tegen te gaan. Hij zegt dat de overheid contracten met bedrijven die discrimineren beëindigt.

“Discriminatie zorgt dat toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild. We mogen dat niet laten gebeuren.”

Het kabinet wil afspraken maken met werkgevers om (migranten)jongeren te helpen met banen, stages en werkplekken. Ook is er 100 miljoen euro uitgetrokken om werkloze ouderen aan een baan te helpen.

    • Alex van der Hulst