De boekenkast begeeft het bijna onder de bassen

None

In den beginne was er Sonos, het Amerikaanse audiomerk dat furore maakte met luidsprekers zonder snoertje. Inmiddels staan de winkels vol met multiroomsystemen: draadloze kastjes die overal in huis dezelfde muziek afspelen, zodat je tot in de meterkast en het washok achtervolgd wordt door je afspeellijst.

Raumfeld is een merk uit de stal van het Duitse Teufel. Deze draadloze speakers zijn strak afgewerkt, hebben een minimalistische uitstraling en worden verkocht als ‘hi-fi’. Het geluid komt van twee aparte speakers en wordt beter over de kamer verspreid dan door één centraal draadloos systeem.

Helemaal draadloos is zo’n duootje speakers niet: de luidsprekers zijn onderling nog verbonden met een snoer; alleen de ‘actieve’ speaker (die met de versterker) heeft een wifi-ontvanger ingebouwd.

De testsystemen moesten nog even voorzien worden van nieuwe software. Dat bleek geen sinecure; de status van de Raumfeld moet je afleiden uit de knipperpatronen – een soort morsecode – van twee lampjes aan de voorzijde. Het vergde een hele ochtend, inclusief twee telefoontjes met de helpdesk en veel binnensmonds vloeken, om beide speakersets van een nodige update te voorzien.

Het zal wel aan mij liggen, dacht ik. De Raumfeld-app blinkt echter ook niet uit in overzichtelijkheid en komt gedateerd over. Het blijft worstelen om speakers te koppelen aan de verschillende kamers in je woning. Het prettigst is om de luidsprekers rechtstreeks via Spotify Connect te bedienen en de app te mijden.

En, hoe klinken ze? De Stereo M’s gaan als boekenkastluidsprekers door het leven. Daarvoor zijn ze een slag te groot en ze maken bovendien Heel Veel Geluid. Veel recensenten waren onder de indruk van deze stevig klinkende M-serie. Deze niet. De Stereo M’s hebben last van een overdosis bas en daardoor gaan snel details verloren. Je kunt het bijregelen, dat wel.

De Stereo Cubes (zie foto) vond ik beter in balans. Ze doen het goed als stijlvolle luidsprekers op de werkkamer – dit setje past wél op de boekenplank – en de Cubes hebben minder last van overtollige bassen. Maar ook hier houdt de detaillering niet over.

    • Marc Hijink