De boekenkast begeeft het bijna onder de bassen

In den beginne was er Sonos, het Amerikaanse audiomerk dat furore maakte met luidsprekers zonder snoertje. Inmiddels staan de winkels vol draadloze kastjes die overal in huis dezelfde muziek afspelen.

Raumfeld is een merk uit de stal van het Duitse Teufel. Deze draadloze speakers hebben een minimalistische uitstraling en worden verkocht als ‘hi-fi’. Het geluid komt van twee aparte speakers en wordt beter over de kamer verspreid dan door één centraal draadloos systeem.

Helemaal draadloos is zo’n duootje speakers niet: de luidsprekers zijn onderling nog verbonden met een snoer; alleen de ‘actieve’ speaker (die met de versterker) heeft een wifi-ontvanger ingebouwd.

De testsystemen moesten nog even voorzien worden van nieuwe software. Dat bleek geen sinecure: het vergde een hele ochtend om beide speakersets van een nodige update te voorzien.

Het zal wel aan mij liggen, dacht ik. De Raumfeld-app blinkt echter ook niet uit in overzichtelijkheid en komt gedateerd over. Het blijft worstelen om speakers te koppelen aan de verschillende kamers in je woning. Het prettigst is om de app te mijden en de luidsprekers rechtstreeks via Spotify Connect te bedienen.

En, hoe klinken ze? De Stereo M’s gaan als boekenkastluidsprekers door het leven. Daarvoor zijn ze een slag te groot en ze maken bovendien Heel Veel Geluid. Veel recensenten waren onder de indruk van deze stevig klinkende M-serie. Deze niet. De Stereo M’s hebben last van een overdosis bas en daardoor gaan snel details verloren.

De Stereo Cubes (zie foto) vond ik beter in balans. Ze doen het goed als stijlvolle luidsprekers op de werkkamer – dit setje past wél op de boekenplank – en de Cubes hebben minder last van overtollige bassen. Maar ook hier houdt de detaillering niet over.

    • Marc Hijink