Journalist ‘bekent’ schuld aan krach

De Chinese financiële journalist Wang Xiaolu van Caijing Magazine, een Chinees equivalent van The Economist, heeft in de openbaarheid van de Chinese staatstelevisie moeten bekennen dat hij met een „ongefundeerd, op geruchten gebaseerd” artikel chaos heeft veroorzaakt op de Chinese beurzen. Wang, die vorige week in Beijing werd gearresteerd, schreef op 20 juli dat de autoriteiten van plan waren te stoppen met pogingen de koersval af te remmen. Het artikel leidde op 27 juli tot een van de zogeheten ‘zwarte donderdagen’ waarop de beurs van Shanghai sloot met een verlies van 8.5 procent. „Ik had dat sensationele, aandachttrekkende artikel waarmee ik ons land en de aandeelhouders grote schade heb berokkend nooit mogen publiceren”, zei een zichtbaar vermoeide Wang op CCTV 1, het belangrijkste kanaal van de staatstelevisie.

Hij kan veroordeeld worden tot vijf jaar cel. De openbare schuldbekentenis is al de vierde van dit jaar en lijkt bedoeld te zijn om journalisten te waarschuwen zich strikt te houden aan de orders van de censuur. Het verhaal van Wang, dat meteen werd ontkend door de beursautoriteiten, is ingetrokken door Caijing. Chinese journalisten die geschokt zijn door de arrestatie van Wang vermoeden dat het artikel de hoogste leiders van het land razend hebben gemaakt. Niet lang daarvoor had president Xi zelf het bevel gegeven de koersen weer te laten stijgen. Een ruime maand verder blijkt de berichtgeving van deze financiële journalist overigens alsnog werkelijkheid te zijn geworden, want de autoriteiten hebben het stutten van de beurs gestaakt.