België is nu veel meer waard dan Nederland

Manchester City betaalt 75 miljoen euro voor de Belgische voetballer Kevin de Bruyne. De transfer symboliseert de opmars van het Belgische voetbal.

Bloednerveus verscheen het Vlaamse jongetje voor de camera van de regionale omroep van Oost-Vlaanderen. De bekerfinale tussen de pupillen van AA Gent en Racing Genk was net afgelopen en net als bij de groten moest de uitblinker het duel analyseren. „Wij scoorden veel beter”, zegt Kevin de Bruyne, maker van vier doelpunten namens Gent. Zijn haar is voor de gelegenheid keurig opzij gekamd en zijn stem hapert van de zenuwen. Club van zijn dromen? „Liverpool. Daar speelt Michael Owen.”

In negen van de tien gevallen hoor je nooit meer wat van zo’n spelertje. Wel van De Bruyne. Dertien jaar na zijn eerste tv-optreden wordt hij door zijn transfer naar Manchester City de duurste speler van de Lage Landen. De Engelse club van sjeik Mansour betaalt zo’n 75 miljoen euro voor de spelmaker van VfL Wolfsburg.

Een recordbedrag voor City, maar ook voor de Benelux. Met het sluiten van de transfermarkt kwam gisteravond een einde aan het eerste transferwindow waarin de Belgen het stokoude record van Marc Overmars hebben gebroken. De Nederlandse aanvaller werd in 2000 voor 40 miljoen euro door Arsenal verkocht aan Barcelona. Het recordbedrag, dat al wel werd geëvenaard door de Walen Axel Witsel (van Benfica naar Zenit Sint-Petersburg) en Eden Hazard (van Lille naar Chelsea), steekt schril af bij de som die Wolfsburg aan De Bruyne verdient. Eerder deze zomer brak Christian Benteke al het record. Zijn club Aston Villa verkocht hem voor 46,5 miljoen euro aan Liverpool.

Ook steeds aanvallender

De bedragen zijn conform de evolutie die het Belgische voetbal de afgelopen jaren doormaakt. De Belgen stonden in 2009 68e op de wereldranglijst, nog achter Cyprus, maar inmiddels staat het land op plek twee. En de nationale ploeg heeft op Spanje en Duitsland na de meest waardevolle ploeg ter wereld. Samen vertegenwoordigen de spelers een waarde van 467 miljoen euro. Die van Nederland zijn 260 miljoen euro waard.

„Als we de WK-finale niet bereiken, gaat er commotie zijn”, zei aanvoerder Vincent Kompany in 2013 op de Belgische tv. Hij sprak met milde ironie, maar de ondertoon was serieus.

In die hosannasfeer vroeg oudgediende Hugo Broos zich vlak voor het WK in 2014 af waar de Belgische nuchterheid was gebleven. In de Krant van West-Vlaanderen zei hij: „We beginnen hoe langer, hoe meer op de Hollanders te gelijken.” Broos zelf was onderdeel van de laatste gouden Belgische lichting. Zij die vierde werden op het WK in 1986.

Zijn uitspraak was meer sneer dan voorspelling, maar strikt genomen klopt het dat België Nederland achterna is gegaan. Belangrijk daarbij was de professionalisering van jeugdopleidingen aan het begin van het vorige decennium. Zoals in Nederland de 4-3-3-opstelling van de Hollandse School werd nageleefd, zo stapten ook Belgische jeugdploegen over op een uniform 4-3-3-model.

Daarvoor speelden ploegen vooral defensief. Gericht op tegenhouden. Maar na de brainstormsessie die uitmondde in het zogenoemde plan Vision 2000, stapte de bond over op een meer offensieve speelstijl, waarbij spelers meer aan de bal moesten komen en met meer durf moesten spelen. De schroom moest ervanaf.

Sinds het hernieuwde plan de campagne stak een veelvoud aan talenten de kop op. Thibaut Courtois is keeper van Chelsea, Romelu Lukaku belandde via Chelsea bij Everton en Kevin de Bruyne werd al snel ingelijfd door Chelsea, dat hem vervolgens liet rijpen bij Genk en Werder Bremen. Talenten van dit kaliber zijn in Nederland zeldzaam. Alleen Memphis Depay kan momenteel wedijveren met de Belgische talententop.

De Bruyne staat ver bovenaan. Een speler die het voorbije seizoen in Wolfsburg om de 25,2 minuten beslissend was met een doelpunt of assist. Hij gaf de meeste assists van alle spelers in de vijf topcompetities. Meer dan Cesc Fabregas (Chelsea) en Lionel Messi (FC Barcelona).

Manchester City wilde hem hebben. Geen Liverpool, de club waar hij van droomde, maar zeker een club die België zal vervullen met trots.

    • Fabian van der Poll