Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Studentenprotest bij opening academisch jaar

Studenten demonstreren bij de opening van het academisch jaar in Utrecht, terwijl het cortege van hoogleraren op weg naar de Domkerk voorbij schrijdt. Op het Domplein stonden leden van SP-jongerenorganisatie ROOD gisteren met spandoeken om hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken bij de Universiteit Utrecht. Daar bleek het college van bestuur op jaarbasis 250.000 euro aan reiskosten te besteden, zo maakte RTL Nieuws in juni bekend. Andere jongeren gingen in sportkleding de straat op om actie te voeren tegen bezuinigingen op de studentensport. Collegevoorzitters en andere hoogwaardigheidsbekleders openen het nieuwe collegejaar aan de Nederlandse universiteiten traditioneel met redes. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) sprak bij de Universiteit Utrecht. Ze refereerde aan het nieuwe leenstelsel: „De studenten die vandaag beginnen met hun studie, ook aan deze universiteit, vormen de eerste lichting studenten in dertig jaar zonder basisbeurs. Dat is voor sommigen van hen lastig.”

Foto Maarten Hartman / HH