Zo investeer je in ‘lastige’ spelers

Hij scoorde niet, maar Oussama Tannane was bij Heracles wel dreigend tegen FC Twente (2-0). Hij bloeit op, mede dankzij een prestatiecoach.

Oussama Tannane scoorde niet, hier feliciteert hij doelpuntenmaker Iliass Bel Hassani bij de 1-0 tegen FC Twente (2-0). Foto ANP

In Oussama Tannane (21) woedt het vuur dat, mits gekanaliseerd, hem op het veld tot een wapen maakt. Hard schot, even snel met als zonder bal, een „goed ventje” volgens Heracles-coach John Stegeman.

Tannane maakte vier goals tegen Cambuur vorige week, sindsdien is de aanvaller van Heracles een fenomeentje in de eredivisie. Met veel te danken aan „een psycholoog”, zei hij met een terloopsheid alsof het om extra vrije trappen training ging in de zomermaanden.

Afgelopen zaterdagavond, in de derby tegen FC Twente: geen goals van Tannane – „ik heb het geprobeerd”. Maar hij is wel voordurende dreigend in met name de eerste helft waarin hij de piepjonge Twente-back Jeroen van der Lely doldraait.

‘Wij hebben Tannane’

De zege in de derby tegen FC Twente betekent de derde overwinning op rij bij Heracles. Het nog naamloze stadion van de club, deze zomer uitgebreid tot 13.500 toeschouwers, biedt de chaotische aanblik van net opgeleverde nieuwbouw, maar feest is het. „Want ja, wij hebben Tannane, wij hebben Tannane vandaag!”, zingt het Almelose publiek De Boswachters na.

De rehabilitatie van Tannane is een project dat tot de verbeelding spreekt. Klassiek verhaal van Amsterdamse branie, temperament van de straat. Wilde niet deugen bij Ajax, PSV, Utrecht. Slaagde niet bij Heerenveen en ook bij Heracles dreigde vorig seizoen zijn dienstverband te smoren. Tannane noemt zichzelf „doodnormaal”, maar wel „soms geïrriteerd op de training”.

Wat heet. „Hij verstoorde het groepsproces”, zegt Heracles-coach Stegeman over de Tannane van vorige seizoen. „Dus moest ik kiezen: de ontwikkeling van het individu of het groepsproces? Wij konden ons niets permitteren in de strijd tegen degradatie.”

Wat Tannane dan gedaan had? „Op de training raakte ik gefrustreerd. Dan komen er toestanden”, zegt hij zelf. „We kwamen achter tegen AZ, ik kreeg ruzie.” Met een medespeler dus. Dat was in februari, en het was niet voor het eerst. Voor de rest van het seizoen werd hij geschorst door de clubleiding. „Maar dat is gebeurd. Ik ben veel rustiger geworden. Buiten het veld was ik dat al.”

Niet langer dus de angry young man in Almelo. De credits horen volgens Tannane aan Joost Leenders, prestatiecoach bij het bedrijf de Talentenacademie. Dezelfde man die door Memphis Depay „een vaderfiguur” werd genoemd en jaren als begeleider optrad van het getormenteerde PSV-talent uit Moordrecht.

Leenders wil nu niet al te veel aandacht op zich vestigen, zegt hij desgevraagd in een telefonisch gesprek. Hij werkt met meerdere voetballers, „ongeveer een elftal”, onder wie Mitchell Dijks (deze zomer teruggekeerd bij Ajax) en Marten de Roon (ex-Heerenveen, nu Atlanta Bergamo). Niet allemaal spelers met een kras, zegt Leenders.

Duidelijk is dat het taboe op de sportpsycholoog (Sjaak Swart: „daar lachten wij vroeger om”) lang verleden tijd is. Of niet? Leenders: „Er zijn bepalende mensen in het voetbal, vaak te horen in de media, die doen alsof het er niet is. En er zijn mensen in het vakgebied psychologie die doen alsof het niets voorstelt. Maar feit is dat veel jongens op een of andere manier een vertrouwenspersoon hebben, die ontwikkeling is niet te stuiten. Geef het beestje maar een naam: sportpsycholoog, mental coach, prestatiecoach.”

De vraag zou dan ook moeten zijn: is er ooit iemand slechter geworden van mentale begeleiding? Logischerwijs moedigen clubs tegenwoordig de investering in de bovenkamer aan. „Maar je moet wel een klik hebben met zo iemand”, zegt Tannane.

Pure waardecreatie

De transfer van Depay naar Manchester United à 28 miljoen euro kun je uitleggen als pure waardecreatie, deels dankzij Leenders en zijn zachte kant van het voetbalvak. Daley Blind (17 miljoen euro van Ajax naar United) trok zichzelf uit een wak na gesprekken met een psycholoog, net als Davy Pröpper (4,5 miljoen van Vitesse naar PSV) die gebukt ging onder twijfels. Hij kon het iedereen aanraden, zei de middenvelder.

Tannane kwam, net als Depay, in contact met Leenders in de PSV-jeugd jaren geleden. „Ik ken hem al heel lang, maar na mijn PSV-tijd had ik een tijd lang geen contact meer.” Hij spreekt nu van een „hele mooie, sterke relatie” met de prestatiecoach. „Hij geeft 100 procent, dan geef ik 100 procent terug. Maar scoor ik vier keer, zegt-ie ook: voetjes op de grond, door naar de volgende training.”

Zo’n Tannane heb je liever bij je dan tegen je. Kan nog een mooi seizoen worden in Almelo. Tannane: „Ze hebben me allemaal geholpen hier, alles betaald ook, nu betaal ik ze terug.”

    • Bart Hinke