Welkom in de wereld van het ‘sugar daten’

Sugar dating. Dat zit ergens tussen prostitutie en gewoon daten in. Maar het heeft echt absoluut niets met prostitutie te maken, benadrukken de betrokkenen. En ook niets met gewoon daten. Mannenblad GQ dook in de toch best schimmige wereld van de ‘transactionele liefde’.

De personages in dit heerlijk oprechte artikel hebben de raarste namen: Thurston Von Moneybags, Kitten Babypuss, Scrooge McFuck. Dat zijn natuurlijk niet hun echte namen, maar het geeft wel een beeld. Het gaat hier niet om iets illegaals (in de VS is prostitutie dat wel), maar dat betekent niet dat deze mensen ermee in verband willen worden gebracht.

‘Iemand helpen’

Het gaat ongeveer zo: sugar daddy heeft geld en zoekt een (bed)partner, zonder de complicaties die bij een relatie komen kijken. De sugar baby zoekt geld en vindt dat op die manier. Van tevoren wordt een prijs afgesproken per date. Als die voor herhaling vatbaar blijkt, volgen er in veel gevallen meerdere. Soms krijgen sugar dates niet per se geld, maar dure spullen.

Neem Thurston Von Moneybags. Hij is katholiek en ging vroeger elke zondag naar de kerk. Naar de hoeren gaan, zou hij niet doen. Maar hij wilde wel gewoon seks, zonder al ‘het gedoe’ dat bij relaties komt kijken. Vrouwen die hij via datingsites ontmoette, wilden liefde, aandacht, respect. Daar had hij geen zin in. Toch voelde hij zich eerst ook niet prettig bij het idee van sugar dating. Totdat hij zichzelf eraan herinnerde dat hij daarmee iemand kan helpen. Een arme student of iemand met hoge zorgkosten. Uiteindelijk vond hij na een paar verschillende dates een 28-jarige vrouw. Hij betaalde haar 5000 dollar per maand. De ‘relatie’ duurde uiteindelijk vijf jaar.

Dr. Phil

Kitten Babypuss kwam op het idee dankzij Dr. Phil. In een van de uitzendingen van de tv-psycholoog ging het over het fenomeen. Het werd natuurlijk afgekraakt, maar Babypuss wist het zeker: dit wordt mijn uitweg. Ze betaalde er haar opleiding mee.

“Kijk naar me. Ik word toch gebruikt voor mijn lichaam. Dan kan ik er net zo goed wat voor krijgen.”

Ze probeert in het gesprek met journalist Taffy Brodesser-Akner hun situaties te vergelijken. “Jij en je man hebben vast ook een wederzijds voordelige relatie”, zegt Babypuss. Volgens Brodesser-Akner proberen wel meer van de geïnterviewden hun keuzes op die manier te verklaren. Wat ze doen is eigenlijk vergelijkbaar met een normale situatie. Lees hier het hele stuk, Searching for Sugar Daddy.