Van Gaal verliest weer van Swansea, Castaignos scoort voor Frankfurt

„Onnodig”, was de 2-1 nederlaag bij Swansea City volgens Louis van Gaal. De manager van Manchester United verloor vorig seizoen ook al twee keer van de ploeg uit Wales. „We hadden het duel 85 minuten onder controle. We moeten hier van leren”, zei Van Gaal op de clubsite.

De bezoekers kwamen gisteren via Juan Mata nog wel op voorsprong, maar daarna schonken André Ayew en Bafetimbi Gomis Swansea City de zege. Doordat koploper Manchester City met 2-0 won van Watford, is de achterstand van United op de aartsrivaal na vier wedstrijden al vijf punten. City legde dit weekeinde ook de Belg Kevin De Bruyne vast. De middenvelder komt voor ruim zeventig miljoen euro over van VfL Wolfsburg.

Southampton herstelde zich in de competitie van het debacle in de Europa League. De equipe van trainer Ronald Koeman verloor donderdag nog van het Deense FC Midtjylland, maar boekte gisteren een 3-0 zege op Norwich City. Oud-eredivisiespelers Graziano Pellè en Dusan Tadic (tweemaal) scoorden.

Luc Castaignos was in Duitsland bepalend voor zijn club Eintracht Frankfurt. De spits maakte twee doelpunten in het met 4-1 gewonnen uitduel bij VFB Stuttgart. Castaignos zorgde er bovendien voor dat Stuttgart-doelman Przemyslaw Tyton aan de noodrem moest trekken. De voormalig PSV’er vloerde de Nederlander in het strafschopgebied en kreeg daarvoor de rode kaart.

Arjen Robben verzilverde voor Bayern München een strafschop in de topper tegen Bayer Leverkusen. De landskampioen won met 3-0 en is na drie duels nog ongeslagen in de Bundesliga. De Nederlandse spits Bas Dost was trefzeker voor zijn club VfL Wolfsburg, dat overtuigend met 3-0 Schalke 04 versloeg.

Wesley Sneijder gaat deze week na zijn twee treffers in Turkije met goede moed naar het Nederlands elftal (donderdag IJsland thuis). De middenvelder van Galatasaray was tweemaal trefzeker op bezoek bij Konyaspor (1-4). Robin van Persie ontsnapte met Fenerbahce in de blessuretijd tegen Antalyaspor: 2-1. De spits, die bij Oranje zijn aanvoerdersschap moest afstaan aan Robben, leverde de assist aan één van de twee goals van Nani.