Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

UvA schrapt bijdrage Centrale Studentenraad opening academisch jaar

Foto ANP/ Koen van Weel

De Centrale Studentenraad (CSR) van de Universiteit van Amsterdam mag vandaag toch geen bijdrage leveren aan de opening van het academische jaar. Het onderdeel op de openingsceremonie in de Oude Lutherse Kerk aan het Singel in Amsterdam is vrijdag op de valreep geschrapt door het College van Bestuur van de universiteit. Het College is volgens de Centrale Studentenraad “bang om reputatieschade op te lopen”.

De Studentenraad, een democratisch gekozen inspraakorgaan voor studenten van de universiteit, zou dit jaar voor de tweede keer een deel verzorgen van de traditionele openingsceremonie. Hun bijdrage zou bestaan uit een lied en twee gedichten, waarvan een gedicht over de Maagdenhuisbezetting.

Volgens CSR-lid Els Aarts was de inhoud van dit gedicht de voornaamste reden voor het schrappen van ‘hun’ onderdeel:

“Tijdens een repetitie waarbij de rector en het bureau communicatie van de UvA aanwezig waren, heb ik een audiofragment van het gedicht laten horen. De rector heeft toen gezegd dat ze het niet geschikt vond voor de opening van het academisch jaar, maar dat het onze keuze en onze vrijheid was om het toch voor te dragen. Afgelopen vrijdag is het bestuur daar tijdens een vergadering op teruggekomen. Ze waren bang dat de inhoud mensen zou kwetsen of dat bepaalde personen zich er niet prettig bij zouden voelen.”

De UvA laat in een reactie weten dat niet de kritische inhoud, maar grof taalgebruik aanleiding is geweest voor het schrappen van het onderdeel:

“De CSR heeft een bandje ingehuurd dat onder meer een lied zou spelen dat ‘Mijn stad is een hoer’ heet. Wij vonden het taalgebruik in de teksten niet passen bij het niveau van een academische opening. Dat is toch een plechtigheid.”

Wijzigen

Op het voorstel om de teksten te wijzigen of het lied achterwege te laten is de CSR volgens de woordvoerder van de UvA niet ingegaan. De studentenraad herkent zich niet in deze uitleg:

“Bureau Communicatie en de UvA hebben niets gezegd over welke van de twee gedichten zij zouden prefereren boven het andere. Het schrappen van alleen ‘Mijn stad’ is nooit aan de orde geweest.”

De studentenraad wilde met deze poëtische bijdragen terugblikken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, die op de studenten van de UvA veel impact hebben gehad en ook nationale discussies op gang brachten, aldus Aarts:

“Ik ben geschokt over het feit dat ons de vrijheid wordt ontnomen een prikkelend gedicht over de Maagdenhuisbezetting te laten voordragen, terwijl het juist belangrijk is dat we hier open over kunnen blijven praten.”

Maagdenhuis

Tijdens de Maagdenhuisbezetting dit voorjaar demonstreerden studenten voor meer democratie en inspraak op de universiteit. De bezetting, die anderhalve maand duurde, leidde uiteindelijk tot het vertrek van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning. De UvA kwam na de actie met een tienpuntenplan voor onder andere meer instemmingsrecht en transparantie.

Het hele gedicht over het Maagdenhuis, geschreven door Maarten Stok:

Maagdenhuis

Bekijk ook een video van de voordracht van het gedicht.