Bijdrage studenten uit ceremonie geschrapt wegens ‘grof taalgebruik’

De Centrale Studentenraad (CSR) van de Universiteit van Amsterdam mag vandaag toch geen bijdrage leveren aan de opening van het academische jaar. Het onderdeel op de openingsceremonie in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam is vrijdag op de valreep geschrapt door het college van bestuur van de universiteit. Het college is volgens de Centrale Studentenraad „bang om reputatieschade op te lopen”.

De studentenraad, een democratisch gekozen inspraakorgaan, zou dit jaar voor de tweede keer een deel van de traditionele openingsceremonie verzorgen. De bijdrage van de studenten zou bestaan uit een lied en twee gedichten, waarvan een over de Maagdenhuisbezetting.

Volgens CSR-lid Els Aarts was de inhoud van dit gedicht de voornaamste reden voor het schrappen. „Tijdens een repetitie waarbij de rector en het bureau communicatie van de UvA aanwezig waren, heb ik een audiofragment van het gedicht laten horen. De rector heeft toen gezegd dat ze het niet geschikt vond voor de opening van het academisch jaar, maar dat het onze vrijheid was het toch voor te dragen. Vrijdag is het bestuur daar in een vergadering van teruggekomen. Ze waren bang dat de inhoud mensen zou kwetsen of dat bepaalde personen zich er niet prettig bij zouden voelen.”

De UvA laat in een reactie weten dat niet de kritische inhoud, maar grof taalgebruik aanleiding is geweest voor het schrappen van het onderdeel. „De CSR heeft een bandje ingehuurd dat onder meer een lied zou spelen dat Mijn stad is een hoer heet. Wij vonden het taalgebruik niet passen bij het niveau van een academische opening.”

Op het voorstel om de teksten te wijzigen of het lied achterwege te laten is de CSR volgens de woordvoerder van de UvA niet ingegaan. De studentenraad herkent zich niet in deze uitleg: „Bureau communicatie en de UvA hebben niets gezegd over welke van de twee gedichten zij zouden prefereren boven het andere. Het schrappen van alleen het lied Mijn stad is nooit aan de orde geweest.”

Tijdens de Maagdenhuisbezetting dit voorjaar eisten studenten meer democratie en inspraak.