While you were sleeping... in the US

Uber neemt autohackers in dienst

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het was groot nieuws toen twee wizzkids een auto digitaal wisten te gijzelen. Charlie Miller en Chris Valasek zijn nu aangenomen door Uber, schrijft Quartz. Miller werkte bij Twitter en Valasek bij IOActive, een beveiligingsbedrijf. Ze beginnen volgende week bij Uber.

De twee hackers kregen het voor elkaar om de controle over te nemen over de airconditioning, de ruitenwissers en zelfs het gaspedaal. Wired-verslaggever Andy Greenberg zat achter het stuur.

Uber haalde afgelopen week een miljard dollar op, en de waarde van het bedrijf wordt nu op 50 miljard dollar (44,5 miljard euro) geschat. Quartz suggereert dat deze twee nieuwe werknemers gaan helpen bij het opzetten van een wagenpark met zelfrijdende auto’s.

‘Boeing heeft teveel macht’

Er zit enorm veel potentie in de vliegtuigindustrie, maar Boeing kan ontwikkelingen maken of breken. Reuters schrijft dat investeerders de producenten van vliegtuigonderdelen aansporen om samen te werken. Directeur Warren Buffet van Berkshire Hathaway ziet veel kansen in de commerciële luchtvaart. Hij investeerde 37 miljoen dollar (33 miljoen euro) in de toeleverancier Precision Castparts.

Ondertussen staat Boeing in de weg. Hoewel veel nieuwe potentiële klanten aandienen, blijft Boeing de grootste klant van de meest toeleveranciers. Doordat de vliegtuigproducent het overhevelen van contracten van het ene naar de andere bedrijf, moet goedkeuren, kan het fusies en acquisities tegenhouden. Op die manier fungeert Boeing als een soort reguleerder op de vliegtuigmarkt.

CEO Ashley Madison opgestapt

CEO Noel Biderman van Avid Life Media, het moederbedrijf van Ashley Madison, is per direkt opgestapt. Daarmee is Biderman de zondebok geworden voor de hack van de overspelwebsite, schrijft persbureau Reuters.

Volgens het bedrijf is de beslissing samen met Biderman genomen. Zijn vertrek zal rust brengen onder investeerders en partners van Avid Life Media, maar het doet weinig voor de zorgen van abonnees en het publiek, zegt een deskundige tegen Reuters.

Biderman richtte Ashley Madison in 2001 op; Avid Life Media kocht het in 2007. Als getrouwde vader van twee kinderen profileerde hij zich als ‘koning van het overspel’.

Een aantal hackers dat ontevreden was over de werkwijze van Ashley Madison, hackte de website van het bedrijf. Klantgegevens kwamen op straat te liggen. Dat zou hebben geleid tot tenminste twee zelfmoorden, en volgens de politie worden er ook mensen afgeperst als gevolg van de hack.