Ontslag Schreuder: fans hun zin, captain kwaad

Spelers van FC Twente verdwenen na de nederlaag tegen Heracles (2-0) zaterdagavond incognito uit Almelo, uit vrees voor een volksoproer van kwade supporters. Met dat soort taferen had coach Alfred Schreuder te maken na de derde nederlaag op rij en evenaring van de slechtste seizoensstart ooit.

Gisteren kwam de onvermijdelijke mededeling van zijn ontslag. Met het vertrek van Schreuder buigt de clubleiding van Twente voor de roep van supportersgroepen. Schreuder zegt niet akkoord te zijn gegaan met de formulering „in goed overleg”. Zijn afkoopsom zou, als hij het volle pond opeist na ontbinding van zijn contract tot 2019, 2 miljoen euro bedragen.

Schreuder maakte de opmars van Twente mee als assistent-trainer en zat aan de zijde van coach Steve McClaren toen Twente in 2010 de titel won. Maar als hoofdtrainer, vanaf 2014, werd hij geconfronteerd met een club in verval. Het spel kon het publiek nimmer bekoren. Afgelopen seizoen leidde hij Twente naar een tiende plaats, mede door zes punten in mindering wegens niet voldoen aan (financiële) licentie-eisen.

Twente-aanvoerder Hakim Ziyech haalde vanochtend in de Telegraaf uit naar de clubleiding, daarbij aansturend op een vertrek. De transferdeadline is middernacht. „Alfred is de dupe van alle problemen rond de club. Het bestuur heeft het laten afweten.” (NRC)