Nog meer ontslagen TSN Thuiszorg ‘door extreme bezuinigingen’

ANP / Roos Koole

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN, ontslaat 436 vaste medewerkers. Ook wordt van 218 medewerkers het contract voor bepaalde tijd niet verlengd. Het is de vijfde reorganisatie op rij. TSN schrijft in een alarmerend persbericht dat de ontslagen “het directe gevolg van de extreme bezuinigingen” zijn.

Het afgelopen jaar zijn meer dan 1.500 vaste medewerkers van TSN ontslagen; de meeste in gemeenten die gestopt zijn met de financiering van thuishulpen. Ook een probleem is dat gemeenten niet bereid zijn voldoende te betalen voor thuiszorg. Het gevolg is dat veel bedrijven onder de kostprijs werken en verlies lijden. In ruim een kwart van de gevallen ligt het uurtarief dat gemeenten betalen onder de kosten van een uur huishoudelijke hulp, zo bleek uit een studie van adviesbureau Berenschot in opdracht van TSN Thuiszorg.

TSN lijdt voor het derde achtereenvolgende jaar een miljoenenverlies. Eerder dit jaar kondigde het concern een salarisverlaging aan voor ruim 4.000 werknemers, tot maximaal 30 procent. Ook andere thuiszorgorganisaties deden dat. En er deed zich een aantal grote faillissementen voor. TSN-directeur Zion Jongstra:

“De huidige situatie is niet in het belang van cliënten, de kwaliteit van de zorg en de positie van de thuishulpen. We luiden daarom nogmaals de noodklok. De wijze waarop bezuinigingen worden doorgevoerd is uiterst schadelijk en leidt niet tot effectieve verbeteringen, met als gevolg dat de thuishulpsector zich nu in kritieke toestand bevindt.”

‘Sociaal slagveld’

Ook in april luidden de vier grootste bedrijven uit de thuiszorgsector de noodklok. Zij waarschuwden in een gezamenlijk manifest dat 220.000 hulpbehoevende mensen hun thuishulp dreigen te verliezen. En dat de banen van tienduizenden thuishulpen onzeker zijn. Jongstra sprak toen van “een sociaal slagveld” waar alleen staatssecretaris Van Rijn wat aan kan doen. Volgens hem leidt het “desastreuze beleid” ertoe dat er te veel langs elkaar heen wordt gewerkt waardoor geld wordt verspild.

Minder geld vanuit Den Haag voor gemeentes

Gemeenten krijgen minder geld voor de thuiszorg van de centrale overheid. Met ingang van 1 januari is het budget met circa 30 procent verlaagd.