‘Ik zei tegen mezelf: deze man gaat iedereen vermoorden’

Toen Mark Moogalian een man met rolkoffer en rugzak het toilet van rijtuig 12 van Thalys 9364 zag ingaan, wist hij dat er iets mis was. De 51-jarige Amerikaan, die Engels doceert in Parijs, had met zijn Franse vrouw voor in de eersteklascoupé goed zicht op de overloop. „Ik vond het bizar, ook omdat hij er zo lang bleef”, zei de man die vorige week in de trein van Amsterdam naar Parijs hielp een bloedbad te voorkomen dit weekend tegen de Franse tv-zender TF1 en de krant Le Figaro.

Als de jongeman van de wc komt, breekt achter het schuifdeurtje een worsteling uit met een andere passagier, naar later blijkt bankier Damien A.

Moogalian staat op om te kijken, ziet een wapen en waarschuwt zijn vrouw. „Wegwezen, dit is serieus”, roept hij. „Ik zei tegen mezelf: deze man gaat iedereen vermoorden. Het is zaak te handelen, iets te doen.” Hoe hij de Kalasjnikov AKM in handen krijgt, weet hij niet meer. „I’ve got the gun”, roept hij lyrisch. Maar de man had ook nog een pistool. Een kogel raakt zijn schouder, en komt er bij de nek weer uit. Hij verliest de AKM en ziet vanaf de grond hoe twee anderen zich op de schutter storten. „Ik dacht dat ik doodging.”

Maar de Amerikaanse militair Spencer Stone drukt de wond dicht en blijft onophoudelijk praten, zodat hij bij bewustzijn blijft. „Luister man, je bent een held. Je hebt veel levens gered. Als dit voorbij is, gaan we een biertje drinken”, zegt hij. Moogalian verwacht volgende week het ziekenhuis in Lille te kunnen verlaten.