Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Stenengooier: boosheid over te harde (of te softe) aanpak Palestijnse jongen

Een video van een hardhandige poging tot arrestatie van een Palestijnse jongen ging dit weekend viral op nieuwssites in het Midden-Oosten. Palestijnen zijn woedend over hoe de elfjarige jongen wordt aangepakt, terwijl rechtse Israëliërs boos zijn dat de jongen aan arrestatie kon ontsnappen.

Het filmpje (zie hieronder), dat door Palestijnse activisten op YouTube werd gezet en al meer dan drie miljoen keer is bekeken, is te zien hoe een Israëlische militair een Palestijnse jongen achtervolgt die stenen naar het Israëlische leger zou hebben gegooid. Dat gebeurde tijdens een wekelijkse demonstratie, afgelopen vrijdag, van pro-Palestijnse activisten tegen de bouw van Joodse nederzettingen bij het dorpje Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever. Als de soldaat de jongen te pakken heeft, houdt hij hem in een wurggreep, maar uiteindelijk weten activisten hem uit de greep van de militair te bevrijden.

https://www.youtube.com/watch?v=pvJNYjzm9jk

Het incident maakt het nodige los bij beide kampen, laat onze correspondent in Tel Aviv Derk Walters weten:

“Aanvankelijk was er vooral verontwaardiging op Twitter, in internationale media en bij aanhangers van de Palestijnse zaak, over het gedrag van de soldaat. Deze woede richtte zich vooral op het feit dat het jongetje een week eerder zijn pols had gebroken, en het feit dat de soldaat zo hardhandig optrad tegen een minderjarige.”

Toen kwamen de reacties in Israël, die het juist volkomen opnamen voor de soldaat. Rechtse Israëliërs spraken van ‘Pallywood’: de Palestijnse familie in kwestie zou vaker betrokken zijn bij dit soort relletjes en hun kinderen bewust voor dit soort acties inzetten als er camera’s bij zijn. Daarbovenop kwam minister Regev (Cultuur, Likud), die zei dat deze vrouwen en kinderen “de dood” verdienden.

Foto AP

De Israëlische soldaat in gevecht met de jongen en Palestijnse vrouwen die hem proberen te bevrijden. Foto AP

‘Stenengooiers’ beeldbepalend gezicht van conflict

‘Stenengooiers’ zijn al jaren een beeldbepalend gezicht van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Jonge jongens met een keffiyeh om hun hoofd geknoopt waren hét gezicht van de Eerste en Tweede Intifada, de gewelddadige volksopstanden van de Palestijnen. Maar ook daarna bleef het gooien van stenen een populair middel van verzet onder Palestijnen.

Israël klaagde vorig jaar 1.000 Palestijnen aan voor het gooien van stenen, onder wie kinderen van 12. De Israëlische Knesset stemde vorige maand in met een wetsvoorstel waarmee 10 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd, of zelfs 20 als bewezen wordt dat het de intentie was om de inzittenden van een voertuig te verwonden. Tot nu toe er twee jaar cel op het gooien van stenen. Als niemand gewond was geraakt, kwamen stenengooiers er geregeld vanaf met drie maanden. “Een stenengooier is een terrorist, en alleen een fatsoenlijke straf kan hem afschrikken”, verklaarde minister van Justitie Shaked.

Bij het jongste incident was er sprake van een volstrekt tegengestelde perceptie van hetzelfde incident, waarbij opvalt dat de Israëliërs relatief geïsoleerd staan met hun kijk op de zaak, concludeert Walters:

Binnen Israël wijken alleen linkse kranten en blogs af van de dominante mening die de soldaat steunt. Zoals Anshel Pfeffer schrijft in de krant Haaretz: “Wat je ook van de Palestijnse nationale strijd vindt, je kunt niet de wapens van je vijand kiezen. (…) Geen enkele hoeveelheid pr en mediamanagement zal de bezetting van een ander land goed doen lijken. (…) Uiteindelijk doet Israël zijn werk slecht, omdat de meerderheid van de Israëliërs diep van binnen weet dat het verkeerd is.”