Soms is het helemaal niet erg om de loopjongen te zijn

Tijdens de eerste topper van het seizoen waren de buitenspelers beslissend, zowel in negatieve als in positieve zin. Luciano Narsingh en Maxime Lestienne waren belangrijk voor PSV tegen Feyenoord (3-1).

Jürgen Locadia gaf Feyenoord de genadeklap door te scoren uit een penalty. Foto OLAF KRAAK/ANP
Jürgen Locadia gaf Feyenoord de genadeklap door te scoren uit een penalty. Foto OLAF KRAAK/ANP

De Colombiaan Santiago Arias sluipt naar voren. Dirk Kuijt ziet het gebeuren, hij loopt op vijf tot tien meter van de verdediger van PSV. Een sprintje, en hij is bij hem. Maar de linksbuiten van Feyenoord houdt het bij een rustig drafje. Niks aan de hand, toch?

Arias nadert het doelgebied van Feyenoord. Zeeën van ruimte voor hem op de rechterflank. Even houdt hij in, en doet een paar stappen terug. Maar dan. Een perfecte pass van Luciano Narsingh, en Arias sprint weg. Wat je op de tribune al secondenlang ziet aankomen gebeurt: Kuijt komt te laat. 2-1 voor PSV, kort na rust. Een half uur later scoort de titelverdediger nog een keer. Eindstand: 3-1.

Het eerste topduel in de eredivisie: gemaakt door buitenspelers, bedorven door buitenspelers. De twee aanvallers bij PSV fladderden op de flanken. De Belg Maxime Lestienne glipt keer op keer door de Feyenoord-defensie. Aannemen. Kijken. Ziedend hard afronden. Kort voor rust resulteert het in zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club (1-1). En op rechts dribbelt zijn collega Narsingh, die PSV met een gevoelige assist op voorsprong helpt.

Buitenspelers, Nederland werd er groot mee. Op de flanken staan de spelers die snelheid kunnen combineren met dribbelen en toch het overzicht kunnen behouden. Een speler die de diepte in kan duiken en vervolgens een voorzet geeft op bestelling. Zoals Piet Keizer de ballen ooit voor het doel krulde namens het grote Ajax van weleer, zo is het aan Narsingh om spits Luuk de Jong in stelling te brengen. „Als buitenspeler leef je van je assists”, zegt de pijlsnelle aanvaller van PSV na afloop.

Met zijn dribbels en voorzetten toont Narsingh aan dat het begrip loopjongen niet altijd een negatieve connotatie hoeft te hebben. Nieuwkomer Lestienne kan ook zo’n speler worden. Hij is nog maar net in Eindhoven, maar de opvolger van het vertrokken supertalent Memphis Depay kan nu al „heel belangrijk voor ons worden”, zegt Narsingh.

De twee ruilen tegen Feyenoord af en toe van positie. Narsingh even op links, Lestienne naar rechts. Het zorgt voor verwarring bij de tegenstanders en coach Phillip Cocu is het om het even: als de spelers maar snelheid maken en medespelers bedienen.

De vleugels van Feyenoord faalden

Die van Feyenoord vallen vooral negatief op. De rappe Bilal Basacikoglu begint nog goed, uit zijn voorzet werkt Jeffrey Bruma de bal in eigen doel (0-1). Maar daarna valt hij vooral op met acties die maar niet willen lukken – tot schoten in de tweede ring van het Philips Stadion aan toe. En ook hij faalt net als Kuijt bij het meeverdedigen. Plots is de duvelse Lestienne ervandoor en Basacikoglu staat erbij en kijkt ernaar. Doelman Kenneth Vermeer schreeuwt woedend naar zijn tengere ploeggenoot, waarom zo passief?

Passiviteit is niets wat je snel verwacht bij Kuijt, zijn collega aan de overzijde. Maar voor iemand die een jaar geleden nog gelegenheidslinksback was bij Oranje op het WK in Brazilië en daar werd geprezen om zijn onvermoeibaarheid en multifunctionaliteit, laat hij zijn man wel heel makkelijk wegglippen. „Dit gebeurt me niet vaak, het was een cruciaal moment”, zei hij tegen Fox Sports.

Uitgerekend Dirk Kuijt, de karaktervoetballer van Feyenoord. Hij moet ervaring, leiderschap en discipline toevoegen aan dit kwetsbare Feyenoord. „Waar ik ook speel, ik geef toch een stukje karakter meer aan een elftal”, zei hij zaterdag in het Algemeen Dagblad. Maar het karakter om mee te verdedigen ontbrak gisteren in het broeierige Eindhoven.

Buitenspelers beslisten het duel – ook degenen die vanaf de bank werden ingebracht. Aankoop Eljero Elia staat al weken te springen om zijn debuut te maken bij Feyenoord. Maar het optreden loopt uit op een klein drama voor de linksbuiten. Hij veroorzaakt een omstreden strafschop (laten struikelen van Davy Pröpper) waar de 3-1 uit komt. „Ga de beelden maar bekijken, dan zie je het.” Die lijken hem gelijk te geven: geen strafschop.

Elia wil zich bij Feyenoord graag bewijzen op de flank. Jürgen Locadia van PSV niet. De speler die invalt voor Lestienne staat liever centraal in de spits. Hij is zelfs zo ontevreden over zijn huidige rol bij PSV – af en toe invallen – dat hij onlangs niet kwam opdagen voor de training. Eerder bleef hij het maar benadrukken: „Ik ben spits. Daar wil ik op afgerekend worden.”

Enkele dagen later ging er zand over het incident. Locadia, die vorige week voor straf niet mocht spelen tegen SC Heerenveen en een boete kreeg, trainde maandag weer mee en keerde gisteren terug in de wedstrijdselectie. Hij was het die Feyenoord de genadeklap gaf. De buitenspeler die geen buitenspeler wil zijn.