Arrestaties bij extra controles Oostenrijks-Hongaarse grens

Oostenrijkse agenten controleren vanochtend voertuigen bij de grens met Hongarije.
Oostenrijkse agenten controleren vanochtend voertuigen bij de grens met Hongarije. Foto EPA / Herbert P. Oczeret

Oostenrijk heeft vanochtend de controles aan zijn oostgrens met Hongarije aangescherpt in een poging mensensmokkelaars de pas af te snijden. De aangescherpte controles van voertuigen die de grens passeren leidde tot een 20 kilometer lange file tot in Hongarije, zo melden lokale media.

Bij de controles vanochtend heeft de Oostenrijkse politie 200 asielzoekers ontdekt en vijf mensensmokkelaars opgepakt, meldt persbureau Reuters. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de extra controles aan de grens niet in strijd zijn met het Schengen-verdrag, dat binnen de EU vrij verkeer van personen en goederen garandeert. Systematische grenscontroles zijn in principe verboden, maar veiligheidscontrole door de politie zijn wel mogelijk.

De extra controles zijn een poging van de Oostenrijkse autoriteiten om de toestroom van migranten uit Hongarije te stuiten. Vorige week ontdekte de Oostenrijkse politie de lichamen van 71 vluchtelingen in het laadruim van een truck die langs de snelweg werd gevonden. Gevonden documenten suggereren dat zij afkomstig zijn uit Syrië. De afgelopen dagen werden vijf mensen gearresteerd in verband met de vondst van de lichamen.

De afgelopen maanden hebben vele tienduizenden vluchtelingen geprobeerd via de Westelijke Balkanroute (Griekenland-Macedonië-Servië-Hongarije) de EU binnen te komen. De Hongaarse politie zegt de afgelopen drie dagen 8792 migranten te hebben tegengehouden die via Servië probeerde het land binnen te komen. Hongarije maakte vorige week bekend te overwegen om het leger te gaan inzetten aan de zuidgrens met Servië om de aanhoudende stroom migranten te stoppen.

Extra EU-overleg over twee weken

De nationale regeringen van Oostenrijk en Hongarije nemen dus hun eigen maatregelen in de migrantencrisis, maar alle EU-landen snappen dat intensieve samenwerking nodig is om de problemen met de toestroom en smokkel het hoofd te bieden. Vorige maand bereikte een recordaantal van 107.500 migranten de buitengrenzen van de EU, wat drie keer zoveel is als in dezelfde periode vorig jaar.

De EU-landen komen op 14 september bij elkaar voor overleg over de migrantencrisis, zo werd gisteravond bekendgemaakt. Luxemburg, op dit moment de voorzitter van de Europese Unie, zegt in de verklaring dat de crisis rond de migratie “ongekende proporties” heeft aangenomen.