Schippers verbloemt geldzorg atletiek

WK Atletiek

Het succes van Dafne Schippers verhult financiële problemen in de atletieksport.

Prachtig, het goud en zilver voor sprintster Dafne Schippers, evenals het brons voor Sifan Hassan. Zeker voor de Nederlandse atletiek, die doorgaans niet zo succesvol is. Een uniek trio medailles, dat echter wordt overschaduwd door een somber toekomstbeeld. De vraag is of nieuwe Dafnes en nieuwe Sifans ontdekt kunnen worden.

Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, verhult na de succesvolle WK in Beijing zijn zorgen niet. Er dreigt droogte als niet geïnvesteerd wordt in talentontwikkeling. Door bezuinigingen is nieuwe kweek niet langer gegarandeerd. Roskam: „Investeringen in de toekomst staan al vier jaar onder druk. Het kan niet anders of dat heeft op termijn gevolgen.”

Atletiek lijdt onder geldtekort. Voetbal uitgezonderd is het voor sporten in Nederland schrapen. Door een chronisch gebrek aan financiële middelen hangen vrijwel alle sportbonden aan het infuus bij sportkoepel NOC*NSF. Zonder die steun is topsport in Nederland niet te bekostigen.

Alleen, de bron waaruit NOC*NSF put, droogt jaarlijks een beetje op. De vaste bijdrage van financier De Lotto is de laatste twee jaar circa 10 miljoen euro verlaagd, van 50 tot ongeveer 40 miljoen euro. Nederlanders gokken te weinig, dat is het probleem. En de sportkoepel vindt het onverantwoord de verlaagde Lotto-gelden nog langer uit de reserves aan te vullen.

Na een reeds doorgevoerde algemene bezuiniging van 10 procent op alle subsidies van NOC*NSF, dreigt er voor de olympisch cyclus tussen de Spelen van Rio de Janeiro (2016) en die van Tokio (2020) een nieuwe krimp in topsporttoelagen.

Zo’n ingreep gaat volgens Roskam onherroepelijk ten koste van de basis. Gedwongen door een ton aan bezuiniging heeft de Atletiekunie er de afgelopen jaren voor gekozen de talentcoaches te schrappen. De programma’s voor topsport zijn gehandhaafd, met als indirect effect het succes van Schippers en Hassan, vorig jaar op de EK in Zürich en afgelopen week in Beijing.

Tot de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio heeft de Atletiekunie nog 1,7 miljoen euro beschikbaar voor topsport. Dat jaarbudget zou Roskam graag verhoogd zien tot 2,5 miljoen euro, „zodat we alles kunnen doen wat we willen”. Vooralsnog een illusie, weet hij.

Roskam prijst zich gelukkig dat de Atletiekunie zo’n 22.000 jeugdleden heeft en, in tegenstelling tot de meeste andere sporten, licht groeit. Maar als die groep aan zijn lot wordt overgelaten, zal toekomstig talent hooguit bij toeval ontdekt worden. Dat lijkt hem een wankele basis voor de sport die vooral dankzij Schippers momenteel volop in de belangstelling staat.

Een oplossing zou zelfstandige financiering van talentontwikkeling kunnen zijn. Het ontbreekt de Atletiekunie echter al jaren aan een hoofdsponsor. Niet te vinden, luidt de verklaring vanuit het bondsbureau. Met jaloerse blikken wordt bijvoorbeeld naar de hippische sportbond gekeken, waar de Rabobank brede steun aan verleent.

Er wordt naarstig naar zo’n langdurige partner gezocht, verzekert Roskam. Maar dat geluid komt van een grijs gedraaide plaat. Er resteert de Atletiekunie nog één oplossing: de troef Dafne Schippers uitspelen. En wel onmiddellijk.