Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Rijpere Strypes niet meer alleen retro

Een bezwaar tegen het debuutalbum Snapshot van de piepjonge Ierse rockband The Strypes was dat de bandleden destijds nog te groen waren om hun ruige, Dr. Feelgood-achtige rhythm & blues echt geloofwaardig te laten klinken.

Maar drie jaar later hebben ze inmiddels de rijpe leeftijd van (gemiddeld) twintig bereikt en komt zanger Ross Farrelly ermee weg als hij zingt over meisjes als „de suiker in mijn thee”.

In hun groei naar volwassenheid hebben The Strypes op Little Victories de ouderwetse garagerock nog niet helemaal laten varen, maar staan ze wel al meer in het hier en nu met het Arctic Monkeys-achtige Eighty-Four en de galmende Britrock van Three Streets and a Village Green. Met een beetje fantasie hoor je ze in de slidegitaarexplosie van Now She’s Gone zelfs richting de Black Keys gaan, met muziek die twee stappen achteruit doet om na twee stappen vooruit dan precies weer in het heden uit te komen.