Reorganisatie politie definitief twee keer zo duur: 460 miljoen

Foto ANP / Koen van Weel

De reorganisatie van de Nationale Politie gaat twee keer zo veel kosten dan aanvankelijk werd geraamd: 460 miljoen euro in plaats van de geraamde 230 miljoen euro. Dit schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag in zijn halfjaarlijkse ‘voortgangsbrief’ over de samenvoeging van de 26 politieregio’s tot één Nationale Politie. De reorganisatie neemt ook drie jaar langer in beslag. De bewindsman bevestigt hiermee nieuws dat al in juli uitlekte.

Van der Steur vindt dat er bij de reorganisatie “meer realisme nodig is”, zo schrijft hij. “Alleen op deze manier kan de politie slagen in zijn opdracht om een betere organisatie te bouwen, stevig in verbinding met haar gezag en partners, voor een veilig Nederland”. De minister zal ook de burgemeesters meer invloed toekennen bij het beheer van de politie.

Van der Steur schrijft ook dat “er meer aandacht komt voor het welzijn van de politiemedewerkers”. De minister heeft al maanden een conflict met de politievakbonden die meer salaris eisen.

De bewindsman wil ook dat met spoed de recherche beter wordt. “De kwaliteit van de opsporing vraagt serieuze versterking. Dit is van dusdanig belang dat ik hiermee niet wil wachten tot na 2017″. De minister heeft de baas van de politie Gerard Bouman gevraagd “een versterkingsprogramma opsporing” op te stellen.