‘Plan rechtbanken wordt mogelijk nog aangepast’

Het voornemen om zeven rechtbanken voortaan alleen nog een pakket “van de meest voorkomende zaken” te laten behandelen, wordt mogelijk nog aangepast. Voorzitter van de Raad Frits Bakker zei vanavond in Nieuwsuur dat hij niet voor niets reacties van lokale bestuurders had gevraagd

De rechtbank in Almelo.
De rechtbank in Almelo. Foto NRC

Het voornemen om zeven rechtbanken voortaan alleen nog een pakket “van de meest voorkomende zaken” te laten behandelen, wordt mogelijk nog aangepast. Voorzitter van de Raad Frits Bakker zei vanavond volgens persbureau ANP in Nieuwsuur dat hij niet voor niets reacties van lokale bestuurders had gevraagd. “Daar ga ik niet om vragen als het een loos gebaar is”, zei hij.

De raad presenteerde eerder vandaag de plannen om alleen nog eenvoudige zaken te houden in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. Het plan wordt volgende week besproken met gemeenten. Een aantal daarvan waarschuwde al voor de gevolgen. In Zutphen zouden bijvoorbeeld 230 fte’s verdwijnen - goed voor ruim driehonderd medewerkers. Vanuit (sociaal)economisch oogpunt is dat niet te begrijpen, schreef burgemeester Arnold Gerritsen in een verklaring.

“Waar versterking van werkgelegenheid hard nodig is in onze regio, verdwijnt het hiermee juist. Zutphen kampt al met een hoge werkloosheid. Met het plan wordt het probleem voor Zutphen alleen maar vergroot.”

Het stadium van mening

De president van de rechtbank Noord-Holland, Evert van der Molen, diende zijn ontslag in omdat hij zich niet kon vinden in het besluit om de rechtbanken te ontmantelen. Bakker spreekt in Nieuwsuur echter over “een voorgenomen besluit”.

“Om die lokale bestuurders te kunnen consulteren moet je iets hebben waarvan je kan zeggen: dit is wat we van plan zijn en geef je mening er maar over. In dat stadium zijn we nu. En natuurlijk gaan we luisteren naar wat de lokale bestuurders daarover te zeggen hebben. En dan kan het nog anders worden.”

In totaal zijn er in Nederland elf rechtbankarrondissementen, met in totaal 32 zogeheten zittingslocaties. Dat blijft zo, alleen de functie van zeven rechtbanken verandert. Daar worden voortaan kantonzaken behandeld en enkelvoudige veelvoorkomende bestuursrechtelijke zaken, veelvoorkomende strafrechtelijke zaken zonder gedetineerden en mogelijk veel voorkomende familierechtelijke zaken. Mensen die terecht staan in complexe strafzaken of partijen die betrokken zijn bij ingewikkelde civiel- of bestuursrechtelijke zaken kunnen er niet meer terecht en moeten verder reizen.

Twitter avatar RechtspraakNL Rechtspraak Rechtspraak in Nederland na uitvoering voorgenomen Meerjarenplan. http://t.co/cpl7uM7Yc9

Ook op gebouwen wordt bespaard. Zo neemt het aantal werkplekken per fte past en zijn er in de toekomst in de zeven ontmantelde rechtbanken alleen nog maar flexplekken. De maatregelen zorgen voor een besparing, maar de rechtspraak kampt de komende jaren nog steeds met tekorten. Het eigen vermogen is tussen 2013 en 2015 teruggelopen van vijftig miljoen naar nul euro. Vanaf 2020 is er een tekort van 32 miljoen euro.