Noodweer teistert verkeer en verwoest molen

Het noodweer dat Nederland teisterde heeft voor wateroverlast op de snelwegen gezorgd. In Terwolde ging een molen na een blikseminslag in vlammen op.

Wateroverlast in een straat in Sint Philipsland. Delen van Nederland zijn in de geteisterd door noodweer. Door de regenval liepen lokaal straten onder water. Ook brak op sommige plaatsen brand uit na blikseminslagen.
Wateroverlast in een straat in Sint Philipsland. Delen van Nederland zijn in de geteisterd door noodweer. Door de regenval liepen lokaal straten onder water. Ook brak op sommige plaatsen brand uit na blikseminslagen. Foto ANP / Ginopress

Het noodweer dat Nederland gisteravond en vannacht teisterde heeft voor wateroverlast op de snelwegen gezorgd. De VID waarschuwt voor aquaplaning en maant mensen om hun snelheid aan te passen. In het Gelderse Terwolde ging een molen vanochtend na een blikseminslag in vlammen op.

Dat meldt het ANP. Op de A6 richting Muiden zorgt water op het wegdek voor overlast. Het verkeer staat over 17 kilometer vast. Ook op de A15 Rotterdam heeft water op de weg geleid tot 10 kilometer file. De afrit is afgesloten.

1500 blikseminslagen

Ook lokaal zorgde het weer voor problemen. Straten liepen onder water en blikseminslagen zorgden voor brandjes. Het KNMI gaf code oranje af voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. De bliksem sloeg sinds middernacht maar liefst 1500 keer in. De brandweer kreeg tussen zondagavond en maandagochtend 7.00 uur ruim 280 meldingen van stormschade of wateroverlast.

Twitter avatar KNMI KNMI #Code Oranje wegens #zwaar onweer. Met #hagel en #zware windstoten http://t.co/dpPyZhecVg

In Nijmegen liep een garage met daarin 130 voertuigen vol met 1 à 1,5 meter rioolwater. Dat kwam doordat de buitenrand van een overstortvijver wegspoelde door extreme regenval. Dat meldt Portaal. Er is inmiddels een begin gemaakt met het leegpompen van de parkeergarage en de kelderboxen.

Molen Terwolde

De molen in Terwolde vloog na een blikseminslag vanochtend vroeg in brand. Het vuur is inmiddels onder controle, maar het hele gebouw moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Wel kon worden voorkomen dat de brand oversloeg naar omliggende bedrijfspanden.

Ook in het Gelderse Laren brak brand uit toen de bliksem in een rieten dak van een boerderij insloeg. Het dak werd voor een deel verwoest, maar de boerderij bleef door het vuur gespaard.

    • Casper van der Veen