Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Immigratie

Met uitzetting bedreigde tieners Gláucio en Márcia mogen blijven

De 18-jarige Marcia en de 13-jarige Glaucio op een handout van Defence for Children.
De 18-jarige Marcia en de 13-jarige Glaucio op een handout van Defence for Children. Foto ANP / Defence for Children

Gláucio en Márcia Ventura Tiago, die sinds vrijdag met hun ouders vastzitten in een detentiecentrum in Zeist, mogen in Nederland blijven. Ook de moeder van de tieners mag blijven, bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie na bekendmaking van het nieuws door kinderrechtenorganisatie Defence for Children.

De vader van Gláucio en Márcia moet wel terug naar Angola. Hij heeft mogelijk als militair ernstige misdaden gepleegd in zijn thuisland. Daardoor viel de hele familie onder het zogeheten 1F-artikel van het vluchtelingenverdrag en kwamen de kinderen niet in aanmerking voor de kinderpardonregeling.

Discretionaire bevoegdheid

Na boze reacties op de voorgenomen uitzetting van de kinderen, die volledig geworteld zijn in Nederland en de taal in Angola (Portugees) niet spreken, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag gekeken of er een oplossing was. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) heeft vervolgens zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt, zegt een woordvoerder.

“Het gezin is de keuze voorgehouden: met z’n vieren het land verlaten of met z’n drieën blijven. Ze hebben voor die laatste optie gekozen.”

Protest wordt feest

Defence for Children is opgelucht over het besluit van Dijkhoff. Het getuigt volgens jurist Martine Goeman van “respect voor de kinderrechten”. Een protestbijeenkomst van de organisatie die voor vanavond gepland stond in Zeist is afgelast en wordt nu “een feestje”. Goeman:

“We hopen dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen en ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Márcia en Gláucio zijn op en top Nederlanders en horen hier. Ze kunnen nu hun leven voortzetten en bouwen aan een toekomst in ons land.”

Kinderombudsman Marc Dullaert vond het onacceptabel dat de Márcia (18) en Gláucio (13) dreigden te worden uitgezet naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland.

Márcia zou vandaag beginnen met de colleges voor haar rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De instelling maakte vandaag bekend te zijn begonnen met de aanvraag van een verblijfsvergunning. De universiteit vond het “van belang voor haar studie” dat ze zo snel mogelijk kan beginnen en heeft dat ook aan de Immigratie- en Naturalisatiedient (IND) laten weten.