While you were sleeping... in Asia

Makers van smartphone-onderdelen krijgen het moeilijk

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Smartphonemakers zullen de vertraging van de Chinese economie zeker voelen. Nu Chinese consumenten minder telefoons kopen, zal dat tot winstdalingen bij de makers van schermpjes , onderdelen en computerchips leiden. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Welke bedrijven dat zijn? De zakenkrant heeft een lijstje. Samsung, niet alleen omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf zelf veel smartphones maakt maar ook omdat het een belangrijke producent is van computerchips, staat er op. Ook SK Hynix, een fabrikant van geheugenkaartjes, en Fanuc Corporation, een bedrijf dat robots maakt voor smartphonefabrieken, zullen last krijgen van het feit dat Chinese consumenten naar verwachting de komende jaren minder nieuwe gadgets zullen kopen.

Volkswagen moet belang in Suzuki verkopen

Het Duitse Volkswagen moet een belang van bijna 20 procent in het Japanse Suzuki van de hand doen. Dat oordeelt het International Chamber of Commerce in een arbitragezaak, schrijft de BBC.

Suzuki wil al sinds 2011 dat Volkswagen het belang verkoopt nadat een plan om samen technologie te delen mislukte. Het idee was om samen energiezuinige auto’s te maken. Maar Suzuki vond dat Volkswagen informatie achterhield. Volkswagen was boos dat Suzuki dieselmotoren bij de Europese concurrent Fiat kocht.

Volkswagen weigerde het belang te verkopen. Dat vond Suzuki-baas Osamu Suzuki erg vervelend. “Het voelde alsof er een klein graatje achterin mijn keel zat”, zegt Suzuki. Nu voelt Suzuki zich een stuk beter, zegt hij.

Chinese autoriteiten willen niet aandelen opkopen

Wanneer grijpen de leiders nou in? Dat vroegen veel beleggers, analisten en China-experts zich de afgelopen weken af terwijl de verliezen op de beurzen in Shanghai en Shenzen opliepen. Nu is duidelijk dat de autoriteiten niet op massale schaal aandelen zullen kopen om de prijzen van aandelen op niveau te houden. Dat schrijft de Financial Times.

De afgelopen weken hebben autoriteiten al ruim 200 miljard dollar uitgegeven om de markten te stutten. Maar dat heeft niet geholpen. Vanaf nu zullen er geen aankopen meer plaatsvinden melden anonieme functionarissen tegen de zakenkrant. Wel zullen ze zeer gespitst zijn om beleggers die de markt manipuleren.