‘Uitzetting tieners onacceptabel’

Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het onacceptabel dat Gláucio (13) en Márcia (18) deze week met hun familie dreigen te worden uitgezet naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar mag niet blijven, omdat de vader als militair mogelijk ernstige misdaden heeft gepleegd in zijn thuisland. Deze zogeheten 1F-gevallen krijgen geen verblijfsstatus. „De Nederlandse Staat heeft de belangen van deze kinderen duidelijk niet voorop gesteld bij deze beslissing”, aldus Dullaert. Als Kinderombudsman ziet Dullaert erop toe dat in Nederland de rechten van het kind worden nageleefd. Dullaert heeft al eerder aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff laten weten dat hij vindt dat het gezin een verblijfsvergunning moet krijgen. Ook dit weekeinde heeft hij er nog spoedoverleg over gehad met de bewindsman. De misdaden zijn volgens Dullaert nooit bewezen. Hij begrijpt daarom de beslissing van Dijkhoff niet. „Márcia en Gláucio zijn de dupe van iets wat hun vader meer dan vijftien jaar geleden mogelijk heeft gedaan. Dit ligt buiten hun schuld, maar zij moeten hier wel de consequenties van dragen. Gláucio is hier geboren, zit in de brugklas en Márcia is net begonnen met haar rechtenstudie. Voor Marcia en Gláucio is deze zaak bijzonder schadelijk. Dit zijn Nederlandse kinderen en hun toekomst ligt hier.” Er loopt nog een hoger beroep van de belangenorganisatie Defence for Children. De Kinderombudsman roept op Márcia en Gláucio dit hoger beroep in Nederland te laten afwachten. Defence for Childeren gaat vanavond in Zeist ook actie voeren voor het gezin. De familie is daar opgevangen in afwachting van hun uitzetting.