Kijken: mensensmokkelaar doet boekje open over zijn ‘baan’

Hij deed alsof hij voor werk vaak de grens tussen Mexico en de VS moest oversteken. Maar in werkelijkheid smokkelde de “coyote” mensen Amerika in. Bekijk in deze animatievideo hoe een mensensmokkelaar vertelt over zijn ‘werk’.

Iedere dag stond hij weer met zijn auto voor de grenscontrole te wachten om vanuit Mexico de Verenigde Staten binnen te gaan. Terwijl hij deed alsof hij naar zijn werk ging, smokkelde hij in feite heimelijk talloze illegale migranten naar Amerika. In deze mooi vormgegeven animatievideo vertelt de anonieme mensensmokkelaar over zijn werk:

De 3.168 kilometer lange grens tussen Mexico en de VS is de drukst bereisde grens ter wereld. Ieder jaar wagen duizenden Mexicanen en andere migranten de oversteek naar wat zij zien als het beloofde land. Dat doen ze vaak met behulp van mensensmokkelaars, die ook wel “coyotes” worden genoemd.

‘Engine shots’

De coyote in de video, met daarin vrolijke Mexicaanse gitaarmuziek en uitgeknipte tekenfilmfiguurtjes, legt uit hoe hij mensen ongezien de zwaarbewaakte grens over kreeg:

“Soms nam je mensen mee in de kofferbak. Maar soms deden we engine shots, waarbij alles behalve de motor werd weggehaald onder de motorkap. Dan konden mensen daar worden vervoerd. Soms liepen ze brandwonden op.”

Voor alle zaken die geregeld moesten worden voor de oversteek was een ‘mannetje’, legt de coyote uit. Er was iemand die de auto’s regelde, iemand die de auto’s oppikte, iemand die het geld had. En de coyotes dus, die het vuile werk deden: de grens oversteken met vluchtelingen.

Gijzeling

Hoewel de coyote openlijk vertelt over zijn werk, voelde het niet altijd prettig om te doen:

“Het voelde soms als gijzelen.”

De video El Coyote werd genomineerd voor een Annie Award en voor een Imagen Award, beide in de categorie Best Student Film. Hij is te zien op Vimeo.