Janneke Vreugdenhil. Wat eten we vandaag?

De wereld is verdeeld in jam-makers en jam-eters. In het meest ideale scenario val je in beide profielen. Zoals mijn moeder. Zij maakt niet alleen veel jam, zij en mijn vader besmeren er ook elke dag wel een paar boterhammen mee. In hun garage hebben ze een kast staan waarvan in deze tijd van het jaar twee planken vol gestouwd zijn met potten confituur in alle kleuren van het spectrum tussen goudoranje en dieppaars. Volgend jaar juni zijn die planken zo goed als leeg en begint de jamcyclus opnieuw.

Nu maak ik zelf ook graag jam. Niets bevredigenders dan in een pan kokende zoete lava roeren om dan aan het einde van de dag het tastbare resultaat in de kast te kunnen zetten. Jam koken is een heilzaam soort huisvlijt. Goed voor de ziel. Tegen de tijd dat ik de dekseltjes op de potjes draai heb ik al mijn liefde in dat fruit gestort.

Er is alleen een piepklein probleempje. Niemand in mijn gezin eet jam. Ja, misschien eens in de maand als we op zondagochtend verse croissants hebben gehaald. Dan gaat er zo’n potje open. Maar geheid dat datzelfde potje na een paar weken, wanneer er groengrijze haren op de aardbeien/bessen/pruimen/bramen groeien, nog voor zeven-achtste vol in de vuilnisbak belandt. Zo zonde.

Daarom kun je als jam-maker/geen jam-eter maar beter vrienden worden met een persoon uit de categorie jam-eter/geen jam-maker. Ikzelf ben nog op zoek naar zo iemand. Neemt u gretig mijn potjes huisgemaakte jam aan? Dan doet u mij een groot plezier. Zo heb ik immers wel de lusten (heilzaam, liefdevol roeren in een pan kokend fruit) maar niet de lasten (jam eten). Het is nog ontzettend hip ook, want is maken niet het nieuwe kopen en is delen niet het nieuwe hebben?

Komende week, voordat de zomer definitief voorbij is, zetten we de jamketel een laatste keer op het vuur. We gaan een paar jams maken uit het leuke boekje Puur Confituur van Minouche Pastier (uitgeverij Deltas). Het is grappig retro vormgegeven en staat vol originele recepten waar je als doorgewinterde jamkoker je repertoire mee kunt uitbreiden, zoals jam van reine-claudepruimen met vanille, jam van witte druiven en jam van groene tomaten en citroen. Haal die lege potten maar alvast uit de kelder.