Investeren in de bovenkamer bij een angry young man in Almelo

Eredivisie Prestatiecoach, sportpsycholoog. Hoe het ook mag heten: veel voetballers laten zich mentaal bijstaan. El Ghazi, Depay, Tannane: niemand wordt er slechter van.

None
Foto

In Oussama Tannane (21) woedt het vuur dat hem op het veld tot een wapen maakt. Hard schot, even snel met als zonder bal, een „goed ventje” volgens Heracles-coach John Stegeman. Mits gekanaliseerd.

Tannane maakte vorige week vier goals tegen Cambuur, sindsdien is de aanvaller van Heracles een fenomeentje in de eredivisie. Met veel te danken aan „een psycholoog”, zei hij met een terloopsheid alsof het om extra vrije trappen training ging in de zomermaanden.

‘Wij hebben Tannane’

Zaterdagavond geen goals van Tannane – „ik heb het geprobeerd” – in de streekderby tegen FC Twente. Maar wel voordurende dreigend in met name de eerste helft waarin hij de piepjonge Twente-back Jeroen van der Lely doldraait. De overwinning (2-0) betekent de derde zege op rij bij Heracles. Het nog naamloze stadion van de club, deze zomer uitgebreid tot een capaciteit van 13.500 toeschouwers, biedt de chaotische aanblik van net opgeleverde nieuwbouw, maar feest is het. „Want ja, wij hebben Tannane, wij hebben Tannane vandaag!”, zingt het Almelose publiek De Boswachters na.

De rehabilitatie van Tannane is een project dat tot de verbeelding spreekt. Klassiek verhaal van Amsterdamse branie, temperament van de straat. Wilde niet deugen bij Ajax, PSV, Utrecht. Slaagde niet bij Heerenveen en ook bij Heracles dreigde vorig seizoen zijn dienstverband te smoren. Tannane noemt zichzelf „doodnormaal”, maar wel „soms geïrriteerd op de training”.

Wat heet. „Hij verstoorde het groepsproces”, zegt coach Stegeman over de Tannane van vorig seizoen. „Ik moest kiezen tussen de ontwikkeling van het individu of het groepsproces, en wij konden ons niets permitteren in de strijd tegen degradatie.”

Wat Tannane dan gedaan had? „Op de training raakte ik gefrustreerd. Dan komen er toestanden”, zegt hij zelf. „We kwamen achter tegen AZ, ik kreeg ruzie.” Met een medespeler dus. Dat was in februari, en het was niet voor het eerst. Hij zou tot de zomer niet meer in actie komen. „ Ik ben veel rustiger geworden. Buiten het veld was ik dat al.”

Niet langer dus de angry young man in Almelo. Credits horen volgens Tannane aan Joost Leenders, prestatiecoach bij het bedrijf de Talentenacademie. Dezelfde man die door Memphis Depay „een vaderfiguur” werd genoemd toen hij als begeleider optrad van het getormenteerde PSV-talent.

Leenders wil nu niet al te veel aandacht op zich vestigen, zegt hij in een telefonisch gesprek. Hij werkt met meerdere voetballers, „ongeveer een elftal”, onder wie Mitchell Dijks (teruggekeerd bij Ajax) en Marten de Roon (ex-Heerenveen, nu Atalanta Bergamo). Niet allemaal spelers met een kras.

Duidelijk is dat het taboe op de sportpsycholoog („Daar lachten wij vroeger om”, zei Sjaak Swart eens) verleden tijd is. Of niet? Leenders: „Er zijn mensen in het voetbal die doen alsof het er niet is. En er zijn mensen in het vakgebied psychologie die doen alsof het niets voorstelt. Feit is dat veel jongens op een of andere manier een vertrouwenspersoon hebben, die ontwikkeling is niet te stuiten. Geef het beestje maar een naam: sportpsycholoog, mental coach, prestatiecoach.”

Waardecreatie

De vraag zou moeten zijn: is er ooit iemand slechter van geworden? De transfer van Depay naar Manchester United à 28 miljoen euro kun je uitleggen als pure waardecreatie, deels dankzij Leenders en de zachte kant van het voetbalvak. Daley Blind (van Ajax naar United voor 17 miljoen) trok zichzelf uit een wak na gesprekken met een psycholoog, net als Davy Pröpper (van Vitesse naar PSV voor 4,5 miljoen) die gebukt ging onder twijfels. Hij kon het iedereen aanraden.

Ook Anwar El Ghazi, topscorer van de eredivisie, laat zich op weg naar de top bijstaan. Hoeveel goals de Ajacied denkt te maken? „Dat is tussen mij en mijn begeleider”, zei hij gisteren, na twee goals tegen ADO Den Haag.

Tannane kwam in contact met Leenders in de PSV-jeugd, jaren geleden. „Daarna verloren we het contact een beetje”, zegt hij. Inmiddels, sinds zijn schorsing, spreekt hij van een „hele mooie, sterke relatie” met de prestatiecoach. „Hij geeft 100 procent, dan geef ik 100 procent terug. Maar scoor ik vier keer, zegt ie ook: voetjes op de grond.”

Kan nog een mooi seizoen worden in Almelo. Tannane: „Ze hebben me allemaal geholpen hier; alles betaald ook, nu betaal ik ze terug.”

    • Bart Hinke