Bo&Caro

De crème de la crème van de Nederlandse geek scene wil ook wel eens geld verdienen

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De lancering van The Things Network bij Rockstart op de Herengracht in Amsterdam

Wie: Oprichter Wienke Giezeman, Ger Baron, de chief technology officer van Amsterdam, Oscar Kneppers, de eigenaar van Rockstart en de crème de la crème van de Nederlandse geek scene

Vorig jaar stond Wienke Giezeman nog als een gek te netwerken op het Mipcom, de grootste entertainment beurs ter wereld in Cannes, voor de rechten van films voor zijn online televisiekanaal WappZapp. Dat moest een soort Nederlandse Netflix worden, maar dan voor hogeropgeleide arthouse-minnende hipsters. Helaas bleek die doelgroep toch minder groot te zijn dan gedacht. “Elke dag was het weer een teleurstelling als ik de tegenvallende cijfers zag”, zucht Giezeman. Dus ging in december de stekker eruit. De start-up werd verkocht aan investeerder Sanoma en Giezeman had tijd om te broeden op zijn volgende “wereldveroverende plan”.

Crème de la crème

Anderhalve maand geleden was het ineens zo ver. Samen met een groepje programmeurs bedacht hij de Long Range Wide Area Network techniek. Kortweg: LoRaWAN. Daarmee kun je dingen buitenshuis aansluiten op internet, bijvoorbeeld om in de gaten te houden of je bootje niet vol met water staat of je fiets gestolen is. Giezeman richtte The Things Network op en nu staan overal in Amsterdam zenders op gebouwen die de stad volledig dekken.

Zo’n 150 man is afgekomen op de lancering van The Things Network. Een omineuze mix van met gadgets behangen hipsters, nerds in slobberige jasjes en een paar verdwaalde vrouwen. Termen als BSP N-channel, gateways, dynamic dump en one-pass compiler, zoemen door het bomvolle zaaltje aan de Herengracht. Het moge duidelijk zijn, de crème de la crème van de Nederlandse geek scene heeft zich hier verzameld. En terecht, volgens Ger Baron, de chief technology officer van Amsterdam. Hij onderzoekt hoe de stad kan innoveren op technisch gebied en ‘endorsed’ de LoRaWAN techniek. “Iedereen zou dit bedacht willen hebben, het is absoluut dé novelty die het snelst in ontwikkeling is.”

Wienke Giezeman - zo blij als een kind.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Geen verdienmodel

Als een kind dat trots zijn rapport aan zijn vader laat zien wijst Giezeman het publiek op een tweet van de adviseur van het witte huis. “Hij wil met ons praten!”, jubelt hij. Even later wordt hij op zijn schouders geslagen door Oscar Kneppers, de eigenaar van Rockstart en start-up promotor pur sang. “Hier wordt geschiedenis geschreven, man! Prachtig!”

Met rode wangen staat Giezeman te glunderen. Dit keer kan er écht niets mis gaan. Alhoewel. Er is nog geen verdienmodel. Het netwerk moet open en gratis blijven. Dit jaar dan maar geen snoepreisje naar Cannes.