Horrorregisseur Wes Craven op 76-jarige leeftijd overleden

Wes Craven in 2011.
Wes Craven in 2011. Reuters / Lucas Jackson

Wes Craven, met films als Nightmare on Elm Street en Scream een van de bekendste horrorregisseurs, is gisteren op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt in een verklaring, schrijft persbureau AP.

Craven stierf in zijn huis in Los Angeles aan de gevolgen van een hersentumor. Hij wordt gezien als de regisseur die met Nightmare on Elm Street met Johny Depp in 1984 de ‘tienierhorror’ opnieuw uitvond. De film leidde tot verschillende vervolgen. In 1996 kwam zijn andere grote succes uit, Scream.

Nightmare on Elm Street:

Over Scream schreef NRC destijds:

“In de eerste minuten word je op zo’n klassieke manier bang gemaakt dat je telkens verwacht dat de horror humor zal worden. Een mooi meisje (Drew Barrymore) is alleen in een landhuis, het wordt donker, de telefoon gaat en een mannenstem zegt en bewijst dat hij haar niet alleen kan horen maar ook kan zien. Het meisje vergrendelt de deuren, maar misschien is hij al binnen, haar vriendje verschijnt vastgebonden in een rolstoel op het terras, de man met het in een speelgoedwinkel gekochte masker pakt zijn mes. Zelfs als de twee vermoord zijn, geef je de moed niet op: nu zal je wel opeens cut! horen en zegt een regisseur: zullen we het nog eens overdoen? Maar Scream blijft een horrorfilm. Het is geen parodie; al is het wel een horrorfilm over horrorfilms, van het genre dat regisseur Wes Craven zelf heeft helpen groot maken en hier met een grootscheepse productie nog wat wil perfectioneren.”

Scream:

Craven heeft daarnaast ook het drama Music of the Heart geregisseerd, waarvoor actrice Meryl Streep een Oscarnominatie ontving.

Craven laat een vrouw na (producent Iya Labunka), een zoon, een dochter en een stiefdochter.