Hij sloeg twee hole-in-ones in één ronde. Dat deden er maar twee eerder

Brian Harman sloeg tot gisteren nog nooit een hole-in-one. Toen sloeg hij er opeens twee in dezelfde ronde. De kans daarop is 1 op 67 miljoen, zo schreef Golf Digest een paar jaar terug. Bekijk de beelden.

Twee 'azen', in het Engels 'aces', de term die ook wel aan een hole-in-one wordt gegeven. Brian Harman deed het in dezelfde ronde gisteren.
Twee 'azen', in het Engels 'aces', de term die ook wel aan een hole-in-one wordt gegeven. Brian Harman deed het in dezelfde ronde gisteren. Foto AFP/ Scott Halleran

De kans is één op 67 miljoen. Eén op 67 miljoen dat een golfer met een lage handicap, wat de meeste professionals vanzelfsprekend hebben, in één ronde van achttien holes twee keer een hole-in-one slaan. Aldus Golf Digest in 2010. De Amerikaan Brian Harman, die nog nooit een hole-in-one had geslagen, deed het gisteren tijdens The Barclays, een PGA-toernooi. Maar twee keer eerder lukte dat een speler.

Harman sloeg eerst op de 168 meter lange derde hole (par drie) de bal in één keer in het gaatje, waarna hij het nog eens overdeed op de 201 meter lange veertiende.

De tweede hole-in-one, van de eerste is helaas geen beeld:

Harman, de 28-jarige nummer 78 van de wereld, zei dat hij “gechoqueerd” was toen de bal op de veertiende erin ging:

“Het is best gek om zo honderd plus toernooien te spelen en nog nooit een hole-in-one te slaan, en er dan opeens twee in hetzelfde toernooi te slaan. Dat is best geweldig.”

Bier betalen

Hij had de hole-in-ones ook nodig, want de rest van de ronde, de laatste van het toernooi, was weinig bijzonder. Harman eindigde uiteindelijk op de gedeeld 30ste plaats in het toernooi, op liefst zeventien slagen achterstand van de Australische winnaar Jason Day. En hij had zijn zeldzame prestatie ook liever voor een andere dag bewaard. Eén van de toernooitradities is namelijk dat de golfer die een hole-in-one slaat, de drankjes betaalt. “Ik had het liever een dag eerder gedaan”, zei Harman achteraf. Maar hij hield zich keurig aan de regels:

Twitter avatar pgatour_brianw Brian Wacker That @harmanbrian knows his audience. Sent 300 beers & bottle of Crown after his two holes-in-one. #FedExCup http://t.co/4jpi0TlCtS

1955 en 2006

Twee keer eerder deed iemand wat Harman gisteren deed. Bill Whedon was in 1955 de allereerste, toen hij als amateur twee hole-in-ones sloeg op de Insurance City Open.

De Japanner Yusaku Miyazoto was tijdens de Reno-Tahoe Open in 2006 de tweede en laatste. Die reageerde toen op de vraag hoe hij het ging vieren in zijn beperkte Engels:

“Drink much beer. Big party.”

Tot slot nog een compilatie van de PGA met de mooiste hole-in-ones: